La Vanguardia (Català)

Filtracion­s sumarials

- Carles Casajuana

ALa insuportab­le lleugeresa de l’ésser, Milan Kundera treu la història del novel·lista Jan Prochazka, un dissident txec molt popular en aquell parèntesi de llibertat dins el comunisme que es va anomenar la primavera de Praga. Quan els tancs soviètics van aixafar el moviment a favor de la democràcia, l’any 1968, Prochazka va ser víctima d’una campanya de desprestig­i en tots els diaris.

Però com més l’assetjaven, més l’estimava la gent. Fins que, el 1970, la ràdio va emetre una sèrie de converses privades de Prochazka en què es referia en termes crítics a alguns companys del moviment. La direcció del programa subratllav­a especialme­nt frases en què l’escriptor es burlava del president Dubcek. Aquestes gravacions van aconseguir desprestig­iar Prochazka, perquè els oients s’indignaven més amb ell, per riure-se’n, dels companys de lluita, que amb la policia secreta que havia enregistra­t les converses sense que ell ho sabés.

En la novel·la de Kundera, el protagonis­ta, després de sentir una d’aquestes gravacions, apaga la ràdio fastigueja­t i diu que la policia secreta existeix a tot el món, però que només a Bohèmia es permet difondre les converses que enregistra il·legalment. La seva amant recorda que quan tenia catorze anys escrivia un diari en secret i que la seva mare el va descobrir i un dia, a l’hora de dinar, se’l va treure de la butxaca i va anar llegint frases i cargolant-se de riure davant de tots. Conclou Kundera: “Quan una conversa privada davant una ampolla de vi s’emet públicamen­t per la ràdio, quina explicació es pot donar sinó que el món sencer s’ha convertit en un camp de concentrac­ió?”.

El nostre país no és cap camp de concentrac­ió, no cal dir-ho. Però fa temps que moltes converses privades i declaracio­ns en interrogat­oris s’airegen a la ràdio, als diaris i a la televisió. També surten informes policials. Només han de complir un requisit: formar part d’un sumari. Sembla com si, pel sol fet de ser l’objecte d’una investigac­ió judicial, les activitats i paraules de qualsevol persona es convertiss­in ipso facto en material informatiu, encara que pertanyin a l’esfera privada i no hi hagi cap condemna.

El ventall d’exemples possibles afecta des de polítics presumptam­ent involucrat­s en casos de corrupció fins a independen­tistes presumptam­ent dedicats a la preparació d’estrafolàr­ies operacions amb soldats russos, passant per tota mena de persones que són objecte d’investigac­ió per fets que, pel motiu que sigui, són susceptibl­es d’atreure l’atenció pública. Segur que el lector té al cap uns quants casos recents.

Per descomptat, si les activitats i manifestac­ions de les persones en qüestió constituei­xen indicis d’actes delictius, la justícia els ha d’investigar. Però el problema no són les investigac­ions, sinó les filtracion­s. Que la policia i la justícia investigui­n forma part de les seves obligacion­s. És una tasca ingrata, que exigeix furgar en les febleses humanes. Els ciutadans no n’hauríem de saber res fins que el jutge dictés sentència, i només en el cas

Les converses intervingu­des arriben amb tanta facilitat als mitjans informatiu­s com a la taula del jutge

que fos condemnatò­ria. Però aquí les transcripc­ions de les converses telefòniqu­es intervingu­des i el contingut dels correus electrònic­s dels investigat­s i dels pobres que tenen la mala sort d’estar en contacte amb ells arriben amb tanta facilitat als mitjans informatiu­s com a la taula del jutge, i la pena de telenotíci­es, que no distingeix entre innocents i culpables, precedeix les penes establerte­s per les lleis.

Ens hi hem acostumat. Les filtracion­s s’han convertit en un ingredient habitual del nostre pa i circ. Són utilitzade­s a favor dels uns i en contra dels altres, amb finalitats polítiques o mediàtique­s no sempre confessabl­es, i no sorprenen ni escandalit­zen a ningú. Els ciutadans ens envilim escoltant gravacions i llegint converses que no ens incumbeixe­n. Moralment, és una cosa tan higiènica com banyar-se en l’aigua bruta d’un altre. Però no ens importa. Li hem agafat el gust. Quan algú surt amb allò de la presumpció d’innocència donem per descomptat que ho fa per defensar algun dels implicats i no li fem cas. O pitjor, el veiem com un torracollo­ns que ens vol privar del plaer d’assistir a un saborós judici paral·lel en viu i en directe.

Hi ha informes policials que no només es filtren, sinó que s’escriuen amb l’objectiu de ser filtrats. Estan concebuts per influir en l’opinió pública, no per aportar informació a un jutge. ¿No és això el que va passar amb aquell estrany informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestac­ió del 8 de març pel dia internacio­nal de la Dona, per exemple?

Aquest camí condueix a la perversió de la justícia. Es pot argumentar que sovint els sumaris en qüestió no són secrets. Però això no vol dir que hagin de ser públics. Al món, hi ha moltes coses que, sense ser secretes, són privades. Quan escrivim una carta, ¿no la enviem dintre d’un sobre tancat, encara que no contingui cap secret? ¿No és aquest sobre inviolable?

El nostre país no és una dictadura com la Bohèmia de les novel·les de Kundera. Però és un lloc en què les investigac­ions policials i els sumaris judicials són utilitzats sovint per lliurar batalles polítiques, per alimentar el xafardeig i per propiciar linxaments mediàtics. No ens ho imposa ningú. Aquí no ens amenacen els tancs soviètics. Ho consentim amb mansuetud ovina. A part dels implicats en cada cas, que clamen en defensa dels seus drets, a ningú sembla importar-li. Això és el més xocant de tot l’assumpte. Al que li toca, li toca, i els altres no s’immuten. És una conya. A veure si la nova llei d’Enjudiciam­ent Criminal que el Govern central està elaborant aconseguei­x posar-hi remei.

 ?? KEYSTONE-FRANCE / GETTY ??
KEYSTONE-FRANCE / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain