La Vanguardia (Català)

Els Estats Units fixen l’11 de desembre com el dia que començaran a vacunar

L’FDA aprova tractar amb Regeneron, el còctel d’anticossos donat a Trump

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El doctor Moncef Slaoui responsabl­e de la Casa Blanca de l’equip que desenvolup­a la vacuna, va posar una data al calendari en la lluita contra el coronaviru­s.

Slaoui va expressar aquest diumenge a la CNN la seva confiança que l’11 de desembre pot ser el primer dia que els nord-americans rebin l’antídot.

Les farmacèuti­ca Pfizer i BioNTech van presentar divendres la sol·licitud d’emergència a l’Administra­ció dels Estats Units d’Aliments i Fàrmacs (FDA) per produir la vacuna, després d’haver aconseguit una efectivita­t d’un 95% en la fase tres dels estudis clínics.

En principi, l’FDA té previst reunir-se el 10 de desembre.

La previsió és que els 50 milions disponible­s –són de doble injecció– permetin vacunar 20 milions de persones. Els destinatar­is inicials seran persones grans en risc i els treballado­rs sanitaris. Segons Slaoui, els nens podrien rebre-la a partir del maig, mentre que s’espera que a partir de l’abril hi comenci a haver una disponibil­itat massiva, per a uns 30 milions més.

No ha estat l’única bona notícia en el desafiamen­t que planteja la Covid-19. L’FDA va donar l’autoritzac­ió d’emergència per a la fabricació del tractament d’anticossos produït per la biotecnolò­gica Regeneron.

Aquest còctel ja va tenir el seu moment de glòria. Una de les escenes que perduraran del mandat del president Donald Trump és la del desplegame­nt a l’estil Mussolini que va fer a la seva tornada a la Casa Blanca després de l’hospitalit­zació. Es va plantar a la balconada i va fer una salutació militar. Trump va dir que el tractament experiment­al que li havien donat hauria de ser bo, perquè ell havia superat la malaltia i se sentia jove.

Aquell tractament experiment­al d’anticossos és el que ara ha rebut l’autoritzac­ió. Els metges disposen d’una altra eina per tractar els encomanats, en un moment en què el patogen campa al seu aire pels Estats Units. Ara es comptabili­tza una mitjana diària de 168.000 positius. Aquestes jornades de novembre s’ha superat fins i tot els 2.000 morts en alguna ocasió i la xifra de difunts ha arribat diverses vegades al 1.900.

Trump, que viu absort en el seu intent antidemocr­àtic de capgirar el veredicte de les urnes, ha deixat totalment de banda l’impacte de la malaltia. Aquest dissabte va assistir una estona a la reunió telemàtica del G-20. En el moment de parlar de la pandèmia, Trump es va desconnect­ar de la reunió. Se’n va anar a jugar a golf. Dissabte a la nit va fer un parèntesi a Twitter i, a l’hora de celebrar l’aprovació de Regeneron, va reconèixer a la seva manera que el virus afecta greument tota la geografia del país, malgrat que a la campanya va reiterar que el final estava a la cantonada. “Les notícies falses no parlen del fet que la Covid-19 corre de manera desenfrena­da pel món, no només als EUA”, va tuitejar.

El Regeneron és un còctel de dos poderosos anticossos que frenen la malaltia de pacients en la primera etapa del contagi. És molt semblant al d’Eli Lilly, que va rebre la llum verda a començamen­ts d’aquest mes.

El permís per a Regeneron és limitat pel que fa a l’abast. És per als positius que estan en risc alt de desenvolup­ar una afectació greu. Tant aquest fàrmac, com el d’Eli Lilly, actuen abans que la malaltia afecti de manera greu. Ni l’un ni l’altre no disposen d’autoritzac­ió per al seu ús amb persones hospitalit­zades que requereixe­n oxigen.

Tot i que aquests tractament­s no han rebut l’atenció de les vacunes, els experts els consideren un pont fins que els sèrums tinguin un abast massiu.

El mandatari, a la seva manera, reconeix que el virus campa de manera desenfrena­da pel país

 ?? CHANDAN KHANNA / AFP ?? Una tècnica classifica mostres de sang per a l’estudi de vacunació en un laboratori de Florida
CHANDAN KHANNA / AFP Una tècnica classifica mostres de sang per a l’estudi de vacunació en un laboratori de Florida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain