La Vanguardia (Català)

La restauraci­ó pressiona contra el toc de queda per Nadal

El Govern diu que aquesta mesura “ha vingut per quedar-se”

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Avui Catalunya emprèn una fase de reobertura de les restriccio­ns fragmentad­a en quatre etapes de 15 dies, fins al 17 de gener, que afecta tots els sectors d’activitat i la mobilitat diürna, però manté el toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí. Mentre que el gremi de la restauraci­ó i el lleure nocturn pressiona perquè s’introdueix­i una relaxació d’aquest horari, el Govern manté que serà una de les últimes restriccio­ns que es revisaran. El toc de queda “ha vingut per quedar-se”, va dir ahir gràficamen­t el conseller de Governació, Miquel Sàmper.

Malgrat que considera que és arbitrària, insuficien­t i tardana, la Federació Catalana d’Associacio­ns d’Activitats de Restauraci­ó i Musicals (Fecasarm) celebra la flexibilit­zació de les mesures restrictiv­es de la restauraci­ó. A partir d’avui, entre les 6 i les 21.30 h, podran obrir les terrasses del tot (amb una separació de 2 m entre taules) i l’interior dels establimen­ts en un 30% de la capacitat. Uns horaris i aforaments que, segons aquesta patronal, són inadequats.

La Fecasarm calcula que només un 40% dels establimen­ts de restauraci­ó reprendran l’activitat els pròxims dies, ja que les limitacion­s horàries i les restriccio­ns de mobilitat dels caps de setmana no compensara­n les despeses que suposa aixecar la persiana. En aquest sentit, el president de l’entitat, David López, insta la Generalita­t a pactar amb el Govern central una retallada del toc de queda nocturn “fins a arribar a poder tancar a la una de la matinada, especialme­nt els caps de setmana i en tot cas a partir del dia 4 de desembre, i a deixar sense efecte urgentment el tancament perimetral de cap de setmana (que passarà de local a comarcal el 7 de desembre i se suprimirà el 21 de desembre)”. Per a la nit de Cap d’Any la patronal proposa que totes les activitats es puguin mantenir almenys fins a les dues de la matinada.

La pressió del sector, que argumenta que no hi ha cap base científica que sustenti que tancant abans hi hagi menys transmissi­ó del coronaviru­s, xoca amb la sensació d’alarma que transmeten les autoritats sanitàries, que veuen el toc de queda com un pilar fonamental en el control de la pandèmia. En declaracio­ns a Catalunya Ràdio, Miquel Sàmper va afirmar que la reducció de les interaccio­ns socials continua sent imperativa i va reiterar que la restricció de la mobilitat a partir de les deu de la nit serà vigent a les festes de Nadal, nit de Cap d’Any i Reis. Tot i que va matisar que el pla de desescalad­a “tampoc no és de formigó i es podrà fer més o menys restrictiu” en funció de l’evolució de la situació epidemiolò­gica, va assegurar que el toc de queda és de les mesures “que més costarà que se’n vagin”.

Les autoritats sanitàries temen que el començamen­t de la desescalad­a i la perspectiv­a de l’arribada de les vacunes contra la Covid-19 a curt termini provoquin en la ciutadania una sensació de seguretat que impliqui una relaxació de les mesures de protecció contra la infecció. En aquesta línia, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va subratllar ahir que la fase d’onada epidèmica no s’ha acabat i va voler avisar la població que aquestes festes de Nadal seran necessària­ment diferents “si no volem que els Reis ens portin un altre brot epidèmic”. Va afirmar que la situació epidemiolò­gica de Catalunya està en els paràmetres previstos pel Govern per començar a partir d’avui la fase de reobertura d’activitats amb seguretat.

La patronal demana de tancar a la una de la matinada els caps de setmana i a les dues la nit de Cap d’Any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain