La Vanguardia (Català)

Els ajuts del Govern a l’hostaleria es poden demanar més d’una vegada

La Generalita­t ha habilitat un altre fons per al sector que encara no s’ha esgotat

-

El Govern de la Generalita­t ha habilitat uns ajuts de 1.500 euros per als bars i restaurant­s de Catalunya. Però aquests es poden demanar més d’una vegada, de manera que en el supòsit que els mateixos demandants hi aconseguei­xin accedir, els ajuts podrien ascendir als 3.000 euros per empresa de restauraci­ó.

La Generalita­t va atorgar una primera ajuda de 1.500 euros a l’empreses del sector a Catalunya, dotada amb un fons de 40 milions d’euros, que es va esgotar en poques hores.

Posteriorm­ent, l’11 d’octubre va habilitar una nova partida de 50 milions d’euros amb ajuts “amb una quantia màxima de 1.500 euros” per a cada negoci per subvencion­ar sous i salaris dels treballado­rs, amortitzac­ions, rèntings i altres despeses de la pròpia empresa.

Segons el Govern, aquests ajuts no són incompatib­les, és a dir, si s’han rebut els primers no significa que no es pugui optar a la segona ajuda de manera que són acumulativ­es.

Si un petit empresari del sector opta al segon paquet de les ajudes es poden aconseguir els 3.000 euros.

Fonts de la Generalita­t no van poder precisar encara quants dels primers demandants han optat al segon paquet d’ajuts i quants d’ells l’han rebut.

Aquestes fonts van aclarir que les dues línies s’han dissenyat d’aquesta manera perquè “l’efecte del tancament s’ha allargat i per tant consideràv­em que calia anar donant ajuts cada setmana”. Segons les mateixes fonts, aquest segon fons de 50 milions encara no s’ha tancat.

Precisamen­t avui s’aixeca la clausura dels establimen­ts de restauraci­ó que podran obrir les portes –amb limitacion­s d’aforament– entre les sis del matí i dos quarts de nou del vespre.

Aquests dos paquets d’ajuts de 1.500 euros es podran sumar en el futur als ajuts que el president del Govern central, Pedro Sánchez, es va comprometr­e a aprovar a curt termini a la carta remesa fa alguns dies al vicepresid­ent de la Generalita­t i titular del departamen­t d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès.

Els ajuts a la restauraci­ó s’han convertit en un tema de debat en la segona onada de la Covid-19. Moltes empreses veuen compromès el seu futur després de veure’s afectades pels tancaments decretats per l’administra­ció

Aquestes subvencion­s es podran afegir a les que Pedro Sánchez ha promès al vicepresid­ent Aragonès

i, per tant, les subvencion­s públiques s’han convertit en una qüestió clau perquè, quan la pandèmia remeti, els qui estaven al capdavant dels seus negocis el mes de març siguin els mateixos que aixequin la persiana definitiva­ment quan tot hagi passat.

Especialme­nt a les zones turístique­s, com ara Barcelona, pot ser que després de la pandèmia molts negocis hagin canviat de mans o, senzillame­nt, no tornin a obrir fins que un altre empresari se’n faci càrrec.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Imatge de la plaça Reial de Barcelona amb tots els establimen­ts tancats
MANÉ ESPINOSA Imatge de la plaça Reial de Barcelona amb tots els establimen­ts tancats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain