La Vanguardia (Català)

Ryan Reynolds, l’últim artista que es compra un equip esportiu

Ryan Reynolds ha comprat el Wrexham AFC, de la cinquena divisió anglesa de futbol

- ISABEL CLARÓS

L’esport està fortament lligat al cinema i la música. Algunes de les pel·lícules més recordades tenen l’esport com a protagonis­ta: Carros de foc, Rocky, Evasió o victòria, Rush, Toro salvatge, Million dollar baby, Space jam o L’orgull dels ianquis, per citar-ne algunes. I en els grans esdevenime­nts esportius la música és un pilar fonamental, amb actuacions memorables com les de la Superbowl, o cançons com “Waka-waka” del Mundial de futbol de Sud-àfrica o “Amigos para siempre” dels Jocs de Barcelona.

Però la unió del cinema i la música amb l’esport va més enllà de l’esAlguns pectacle pròpiament dit. actors i músics, a més de veure’ls a les pistes esportives com a aficioprim­era nats (Jack Nicholson a la fila de l’Staple Center veient Los Angeles Lakers és el millor exemo ple), són a més propietari­s acciRyan onistes d’equips esportius. Reynolds ha estat l’últim a afeha gir-se a aquesta llista i adquirit un equip de futbol.

L’actor canadenc i el seu company de professió Rob McElhenney són els nous propietari­s del Wrexham AFC, un modest equip gal·lès que juga en la Cinquena Divisió d’Anglaterra. Des del 2011, l’equip és propietat dels aficionats, que van donar suport massivamen­t (98,6%) a la compra. Reynolds i McElhenney han assegurat que faran una inversió de 2,64 milions de dòlars i que assistiran als partits de l’equip sempre que els seus compromiso­s laborals els hi permetin. En una reunió via Zoom que va tenir Reynolds amb la Wrexham Supporters Trust (WST) va descriure el club (el tercer més antic del món, amb 148 anys d’història) com un “gegant adormit” i va afegir “el cel és el límit, volem que Wrexham sigui una força global”.

Fa un any, una altra estrella de Hollywood, Matthew McConaughe­y, es va convertir en un dels propietari­s de l’Austin FC, l’equip de futbol de la ciutat texana on va néixer i que la pròxima temporada jugarà a la Lliga de futbol dels Estats

Units (MLS). El dj i productor dels Estats Units Diplo també és propietari d’un club de futbol, el Phoenix Rising. El comediant Will Ferrell és un dels 28 propietari­s de Los Angeles FC, juntament amb el mític jugador de bàsquet Magic

Johnson. I una estrella actual de l’NBA com és James Harden també ha invertit en el futbol i des de l’any passat posseeix un 5% de les accions del Houston Dynamo, mentre que el futbolista David Beckham és el propietari de l’Inter

Miami.

Magic Johnson, a més de Los Angeles FC, és copropieta­ri de l’equip de beisbol Los Angeles Dodgers i de l’equip de futbol americà Miami Dolphins, en què també han estat copropietà­ries les ten

Elton John, Matthew McConaughe­y, Justin Timberlake o Robbie Williams són o han estat accioniste­s de clubs

nistes Venus i Serena Williams i els cantants Fergie i Marc Anthony. El bàsquet, un de els esports més populars dels Estats Units, també ha atret els famosos com a inversió. Justin Timberlake és accionista minoritari de Memphis Grizzlies, l’equip de la seva ciutat natal. Igual que Will Smith ho és de Phildelphi­a 76ers, el raper Jay-Z dels Brooklyn Nets, i Usher dels Cleveland Cavaliers.

Tornant a la Gran Bretanya, on Ryan Reynolds ha comprat el Wrexham, el músic Elton John, gran seguidor del Watford, va adquirir gairebé la totalitat de les accions del club i el va presidir des del 1976 fins al 1987, i des del 1997 fins al 2002. Sota el seu mandat l’equip va quedar subcampió de la Premier, en la temporada 82-83, i actualment una grada de l’estadi porta el seu nom. El vocalista de Led Zeppelin, Robert Plant, va ser vice-president del Wolverhamp­ton, el club pel qual s’esgargamel­lava en cada partit i després tenia problemes a l’escenari. El cantant Louis Tomlinson va adquirir el 2014 el Doncaster Rovers, l’equip de la seva infantesa, que milita en la Tercera Divisió. L’excantant de One Direction va iniciar una campanya de crowdfound­ing amb souvenirs personalit­zats per atreure els seguidors al camp. Robbie Williams també és accionista de l’equip de la seva ciutat, el Port Vale, que actualment milita a la Quarta Divisió. I l’estrella de l’NBA Lebron James té un 2% del Liverpool.

A Espanya, l’exfutbolis­ta Ronaldo és el president del Valladolid, i el blaugrana Gerard Piqué el propietari de l’Andorra. Tot i que s’ha especulat des de fa anys sobre la possibilit­at que Antonio Banderas comprés el Màlaga, l’exemple més clar sobre la relació entre el futbol i el cinema està en l’Atlètic de Madrid. El seu president, Enrique Cerezo, és un dels productors i distribuïd­ors més importants d’Espanya i aprofita les visites promociona­ls dels actors internacio­nals per fotografia­r-los amb la samarreta blanc-i-vermella.

 ??  ??
 ??  ?? RYAN REYNOLDS
L’actor ha comprat el Wrexham AFC., un modest equip gal·lès de la cinquena divisió anglesa
RYAN REYNOLDS L’actor ha comprat el Wrexham AFC., un modest equip gal·lès de la cinquena divisió anglesa
 ?? GDG / GTRES ?? Enrique Cerezo amb Matt Damon i Filipe Luís el juliol del 2016
GDG / GTRES Enrique Cerezo amb Matt Damon i Filipe Luís el juliol del 2016
 ?? AL PEREIRA / GETTY ?? Marc Anthony i Fergie, copropieta­ris dels Miami Dolphins
AL PEREIRA / GETTY Marc Anthony i Fergie, copropieta­ris dels Miami Dolphins
 ?? INSTAGRAM ?? McConaughe­y, amo de l’Austin FC
INSTAGRAM McConaughe­y, amo de l’Austin FC
 ?? MIKE BROWN / EFE ?? Timberlake, accionista dels Grizzlies
MIKE BROWN / EFE Timberlake, accionista dels Grizzlies
 ??  ?? Elton John va ser president del Watford durant 26 anys
Elton John va ser president del Watford durant 26 anys
 ??  ??
 ?? DAVID ROGERS / GETTY ??
DAVID ROGERS / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain