La Vanguardia (Català)

Descapital­itzar Barcelona

- Enric Sierra

La pandèmia de la Covid-19 ha desnivella­t la balança dels avantatges i inconvenie­nts de viure a Barcelona a favor dels que hi veuen més contres que pros. Hi ha una tendència que va impulsar el primer confinamen­t i que alimenta l’actual semitancam­ent. Es tracta d’un degoteig de famílies que marxa o que estudia fer-ho preocupade­s pel risc que suposa per a la salut l’amuntegame­nt als seus pisos petits i per la densitat de població que exposa més al contagi. El que més pesa ara és l’estretor dels habitatges i l’alt preu que en fan pagar. Amb aquests diners, es pot optar a una millor qualitat de vida a poca distància encara que això obligui a invertir en desplaçame­nts.

Les ciutats s’han tornat incòmodes i antipàtiqu­es per la pandèmia. Aquesta tendència silenciosa es nota en l’augment de la demanda d’habitatges fora de Barcelona. Un èxode que s’afegeix al que va provocar la crisi del 2008, i que va expulsar de la capital famílies que van fugir del seu alt cost de vida. Moltes d’aquestes persones prefereixe­n viure en cases àmplies i ambients més relaxats deixant enrere la decisió que van tenir de llogar o comprar un pis a Barcelona, per incòmode i estret que fos, per ser més a prop de la feina. Pesava més la proximitat que l’estretor perquè sempre quedaven els caps de setmana per sortir en massa fora de l’estressant i atapeïda ciutat.

La pandèmia ha canviat aquest plantejame­nt. Ara es valora més la qualitat de vida i

La pandèmia i la política local de rebuig al que ve de fora fa antipàtica una ciutat que posa en risc la seva capitalita­t

la reducció del risc al contagi que el cost dels trasllats. Per això, qui pot, se’n va. Es demostra així que molts ciutadans no viuen a Barcelona per gust, sinó forçats per les circumstàn­cies. El mateix que passa amb les 300.000 persones que entren i surten de la capital diàriament per obligació. No ho fan perquè els vingui de gust patir les retencions habituals o el deficient transport públic. No. I si les seves empreses deslocalit­zessin les seves seus fora de la ciutat serien felices perquè s’evitarien aquesta mala estona i disposarie­n de més hores per al seu lleure personal en un entorn més amigable.

En aquest context, el govern de Barcelona ajuda a alimentar aquesta creixent antipatia quan manifesta diàriament la molèstia que li produeix la gent que es desplaça a la ciutat i quan culpabilit­za els que ho fan en vehicle privat de la mort de mil persones a l’any per la pol·lució. Aquest missatge oficial de rebuig dels ciutadans que també contribuei­xen a la fortalesa econòmica de la ciutat provoca un ambient propici a la deslocalit­zació laboral i familiar, i a la descapital­ització de Barcelona. N’és un símptoma que els comerços ja noten que el client de fora s’ha reduït per a alegria del comerciant comarcal. Ja no ve de gust “baixar” a l’antipàtica Barcelona que no “ens estima i ens dificulta la visita”.

La Barcelona que sempre ha tingut vocació de capital i que ha exercit de nucli d’una Catalunya radial, tot emulant el centralism­e de París o Madrid, emet ara senyals de renúncia a aquesta capitalita­t. És una opció que pot tenir conseqüènc­ies i que marcarà el futur de la ciutat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain