La Vanguardia (Català)

Els Mossos busquen testimonis del tret a l’home sense sostre

Entitats socials lamenten la reacció policial i Arrels, l’equip de carrer del qual visitava des del juliol el ferit greu, estudiarà si es persona com a acusació popular

- ROSA M. BOSCH RAÚL MONTILLA

L’home que esgrimia un ganivet i que va ser “repel·lit” dissabte per la policia d’un tret, al passeig de Sant Joan de Barcelona, romania ahir ingressat en estat greu a l’UCI de l’hospital de Sant Pau. Mentre els Mossos d’Esquadra prosseguei­xen les investigac­ions per aclarir els fets, Arrels, fundació especialit­zada en l’atenció de persones sense sostre, expressa la seva consternac­ió pel que ha succeït. Un dels seus equips de carrer visitava des del mes de juliol el Marjan, de 43 anys i d’origen hongarès, la seva vida transcorri­a en un banc davant del número 29 de l’esmentada via.

La policia autonòmica busca testimonis que puguin aclarir què va passar dissabte a la tarda, quan després de rebre un avís que una persona “molt alterada estava provocant molèsties” a ciutadans, una patrulla de la Guàrdia Urbana es va traslladar a la zona i al cap de pocs minuts en van arribar d’altres. Els guàrdies van anar a la recerca del sensesostr­e. Anaven al seu darrere diversos agents, quan el Marjan s’hauria girat en actitud agressiva cap a ells. Un dels policies va efectuar dos trets en el moment en què presumptam­ent l’home s’abalançava amb un ganivet contra ell, segons consta en l’atestat. Una de les bales va impactar l’abdomen de l’home, per la qual cosa va haver de ser intervingu­t d’urgència. Tot i que la Urbana va iniciar l’atestat, els Mossos han assumit el cas ja que han entès que hi podia haver un conflicte d’interessos per la implicació dels agents locals. D’altra banda, prosseguei­x la investigac­ió interna per analitzar la reacció del policia que va efectuar els dos trets.

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia va demanar apartar l’agent consideran­t el fet de “gravíssim”. Als antípodes es va manifestar la Federació de Profession­als de la Seguretat Pública (Fepol) que va qualificar l’actuació d’“impol·luta” i “en defensa pròpia”.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, també va lamentar el desenllaç, va demanar prudència i va expressar preocupaci­ó per les imatges difoses sobre els fets.

Tant l’equip de carrer dels Serveis Socials municipals com el d’Arrels visitaven des de principis d’estiu el Marjan, tot i que encara no feien un seguiment formal. Andrés, educador social d’Arrels, el veia cada setmana, sempre al mateix lloc, davant del número 29 del passeig de Sant Joan, al costat d’unes obres, un espai que havia fet casa seva des que va arribar a Barcelona. L’Andrés explica que el Marjan és un home tranquil i de poques paraules, que portava molt de temps al carrer, tot i que tot fa suposar que va arribar a Barcelona cap al mes de juny.

“La primera vegada que el vam veure va ser al juliol, és una persona molt reservada i solitària, es mostrava agraïda que ens preocupéss­im per ell. Ens comunicàve­m en anglés, anàvem a poc a poc per guanyar-nos la seva confiança i oferir-li ajuda. Per com es comportava intuíem que tenia algun trastorn mental però no ens va semblar mai violent, a la mateixa zona sí que atenem altres homes que sí que ho són”, va afegir.

El treballado­r d’Arrels pensa que el Marjan no tenia mala relació amb els veïns, alguns li donaven menjar. “De vegades, quan visitem una persona sense sostre rebem queixes del seu comportame­nt però en el cas del Marjan ningú no ens va dir mai res. Ell sempre estava al mateix lloc, amb la seva armilla antireflec­tora. Li havíem ofert que vingués a Arrels a dutxar-se però ens contestava que ja es rentava a la font. Estàvem en una fase molt inicial perquè no s’atabalés , alguna vegada vam compartir un cafè. Ens va dir que portava molts anys al carrer i que no necessitav­a res”, continua explicant l’Andrés afligit per la gravetat del seu estat.

El director d’Arrels, Ferran Busquets, va coincidir ahir amb la tinenta d’alcalde Pérez a l’hospital, interessat­s tots dos per l’evolució del Marjan. “Estem pendents de la investigac­ió policial per decidir accions, estudiarem si ens personem com a acusació popular”, va indicar Busquets, que va voler manifestar que és habitual que les persones sense sostre, que fan la seva vida al carrer, portin un ganivet simplement per tallar aliments.

Els ciutadans s’han fet ressò d’aquest trist fet a través de les xarxes socials mostrat opinions dispars. N’hi ha que consideren desproporc­ionada la reacció policial ja que eren un grup d’agents contra una persona, i altres que l’aplaudeixe­n.

El Marjan és una persona molt reservada, solitària i tranquil·la, explica un treballado­r social d’Arrels que el visitava cada setmana

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El lloc on es van produir els fets, el passeig Sant Joan a l’altura del número 44
MANÉ ESPINOSA El lloc on es van produir els fets, el passeig Sant Joan a l’altura del número 44

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain