La Vanguardia (Català)

Mesures i responsabi­litat han d’anar juntes

-

Què destacarie­s de la gestió de la crisi a la teva ciutat de residència?

Dividiria la gestió que s’ha fet de la crisi des de Miami i l’estat de Florida en tres nivells. D’una banda, les mesures de contenció han estat les oportunes i bastant en la línia d’altres ciutats dels Estats Units. En segon lloc, s’ha fet un gran esforç per fer tests massius (de franc), i quan se’n fan a gran escala el nombre de casos augmenta i reflecteix en bona manera la realitat global. Finalment, la resposta que han donat a la crisi els serveis mèdics i la ciència ha estat molt meritòria, i s’ha aconseguit un nombre de morts respecte als casos registrats realment molt baix. Això és especialme­nt significat­iu si tenim en compte l’elevat nombre de residents de la tercera edat que té l’estat de Florida.

Com s’ha vist la gestió de Barcelona des de la teva ciutat?

Malament. I la gestió no és només responsabi­litat de les autoritats municipals, regionals i estatals; la gestió d’un mateix és clau. Es va passar d’un confinamen­t modèlic (en molts sentits) a unes imatges de festes, botellots i activitats massives que van circular per bona part del país. Hi ha molt pocs exemples de ciutats o països amb un model de gestió o resposta impecable, però generalmen­t aquests exemples d’èxit acostumen a coincidir amb dues premisses: equips de gestió preparats i molt determinat­s i un alt nivell de responsabi­litat individual i col·lectiva. Davant una catàstrofe d’aquesta magnitud, la societat necessita líders polítics preparats, ferms i responsabl­es. En cas contrari, la ciutadania no sap on són els límits i les actuacions són desiguals i injustes per a la resta.

Proposta per a Barcelona

En la part negativa, és molt difícil gestionar una cosa nova, amb un històric poc documentat. La part positiva és que avui tenim dades creïbles que ens poden ajudar a predir l’evolució i una ciència que estarà a l’altura (respectant els temps). Aquesta pandèmia no s’acabarà ni avui ni demà; Barcelona (i la resta del món) ha de ser molt conscient que el que es fa avui, es reflectirà al desembre, incloent-hi el

Nadal. Les mesures actuals em semblen correctes (i doloroses); ara es tracta de complir-les (tothom) i no pretendre agafar dreceres. Parlem molt de la resiliènci­a, potser massa; això està sent dur, llarg i clarament provoca molta incertesa. La ciutadania no té la clau de la vacuna, però sí que té la clau de la responsabi­litat i de convertir aquests mesos que ens queden en una resiliènci­a més suportable.

LA RESPOSTA DELS SERVEIS MÈDICS I LA CIÈNCIA HA ESTAT MOLT MERITÒRIA

ES VA PASSAR D’UN CONFINAMEN­T MODÈLIC A IMATGES DE FESTA I BOTELLOT

LA CIUTADANIA NO TÉ LA CLAU DE LA VACUNA PERÒ SÍ LA CLAU DE LA RESPONSABI­LITAT

 ??  ?? Eduardo Rabassa
Soci director de Boyden, setena companyia mundial de headhuntin­g, de les oficines de Miami i Nova York
Eduardo Rabassa Soci director de Boyden, setena companyia mundial de headhuntin­g, de les oficines de Miami i Nova York
 ??  ?? www.barcelonag­lobal.org
www.barcelonag­lobal.org

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain