La Vanguardia (Català)

Revisat el límit d’alcohol per beure sense perjudicar la salut

Consums mitjans de 20 g/dia en homes i 10 g/dia en dones

-

Els experts espanyols, amb l’aval del Ministeri de Sanitat, han rebaixat a la meitat el nivell de consum d’alcohol considerat de “baix risc”, passa de 40 g/dia a 20 en homes i de 24 g/dia a 10 en dones, mentre aclareixen que “no hi ha risc zero” en aquest consum.

“A la pràctica, el que concloem és que un home pot beure fins a un màxim de dues canyes o dues copes de vi diàries, i una dona una, en el que és una mortalitat no significat­iva de menys d’un sobre mil”, explica un dels experts que ha redactat l’estudi, el doctor Rodrigo Córdoba.

Aquestes conclusion­s es consideren un “canvi d’inflexió” en el món sanitari en un país com Espanya, on la indústria de l’alcohol, especialme­nt del vi, exerceix una influència important en les polítiques públiques. L’objectiu dels experts i del Ministeri no és pas imposar pautes als ciutadans, sinó donar-los informació perquè els espanyols prenguin decisions ben informades.

La revisió sistemàtic­a d’aquestes dades, publicada a la Revista de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, estableix una quantitat màxima de consum que és si fa no fa la d’una copa de vi o una canya de cervesa diària per a les dones i dues per als homes.

“Si tenim en compte el principi de precaució i agafem aquests nivells més conservado­rs de consum mitjà d’alcohol a partir dels quals s’ha observat un augment de la mortalitat, els consums de baix risc s’haurien de situar en 20 g/dia en homes i 10 g/dia en dones, assumint que no hi ha un risc zero”, conclou l’estudi, que han fet durant els darrers anys Rodrigo Córdoba (Facultat de Medicina de Saragossa), Antoni Gual (Unitat de Conductes Addictives del Clínic), Luis Sordo (Departamen­t de Salut Pública de la Universita­t Complutens­e) i Xisca Sureda (Salut Pública-Universita­t d’Alcalá).

Les conclusion­s d’aquests quatre experts s’han elaborat partint de la revisió sistemàtic­a d’estudis de cohorts publicats des del 2014 que van establir una relació entre la mortalitat general i les quantitats consumides d’alcohol en població general. Una de les conclusion­s més importants d’aquest informe és que, tot i que en termes absoluts el risc poblaciona­l és baix, l’alcohol és cancerigen i, per tant, l’efecte protector global no existeix. S’ha analitzat un efecte positiu amb dosis baixes de consum en cardiopati­es isquèmique­s i ictus trombòtic, però això és a canvi que pugi el risc de càncer un 51%, diu l’estudi.

La quantitat màxima és si fa no fa d’una copa de vi o una canya al dia per a les dones i de dues per als homes

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Imatge del dia 3 d’octubre d’un bar de Madrid, on tampoc no es pot servir a la barra
EMILIA GUTIÉRREZ Imatge del dia 3 d’octubre d’un bar de Madrid, on tampoc no es pot servir a la barra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain