La Vanguardia (Català)

La bioimpress­ió 3D pot millorar la supervivèn­cia del càncer?

- CRISTINA SÁEZ

El tumor colorectal és el que es diagnostic­a de manera més freqüent en la població espanyola i suposa un 15% de tots els casos nous de càncer detectats a l’any. Quan està localitzat, té molt bon pronòstic. Tot i això, quan s’estén i es produeixen metàstasis, les opcions terapèutiq­ues són limitades.

Fins al moment, la decisió sobre el tractament més adequat per a cada pacient es pren en funció de les mutacions genètiques que es detecten a les cèl·lules tumorals. No obstant això, no són l’únic factor que decideix la progressió de la malaltia. També “hi influeix molt l’entorn cel·lular, com la cèl·lula prolifera i sobreviu en el teixit”, assenyala Elena Martínez, cap de grup de l’Institut de Bioenginye­ria de Catalunya (IBEC) i professora de la Universita­t de Barcelona (UB).

En aquest sentit, aquesta investigad­ora lidera un projecte amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Laboratori Ibèric Internacio­nal de Nanotecnol­ogia (Portugal) per desenvolup­ar, a partir de cèl·lules canceroses de pacients obtingudes mitjançant biòpsia líquida, models de teixits tridimensi­onals que imitin el teixit al cos humà, que s’anomenen òrgans en un xip.

Aquests models s’obtenen mitjançant bioimpress­ió en 3D i mimetitza l’entorn metastàtic, ja que no només recreen els vasos sanguinis, sinó també el teixit circumdant.

Aquest òrgan en un xip serveix per predir i monitorar el comportame­nt de les cèl·lules en temps real i de manera no invasiva davant una bateria de tractament­s disponible­s.

“És una eina que pot servir de guia a l’hora de decidir la millor opció terapèutic­a per a cada pacient”, destaca Elena Martínez, que explica que “fins ara, s’aplica un tractament en funció de les mutacions i s’espera a veure com respon el pacient. Si no funciona, es canvia, però això fa que es perdi un temps preciós”.

 ?? IBEC ?? Elena Martínez, IBEC
IBEC Elena Martínez, IBEC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain