La Vanguardia (Català)

Amb els més vulnerable­s...

MANEL VENTURA ASTALS (1932-2020) Pioner en la resposta social i educativa als afectats per TEA

- José Luis Bruned

En l’íntima cerimònia de comiat, es va fer el silenci, que sobtadamen­t es va trencar per la intervenci­ó del violí solista; em va venir a la memòria la seva passió per la música; de les seves primeres iniciative­s en què va presidir l’Associació Joventuts Musicals de Terrassa, la ciutat on va néixer. Home d’una intel·ligència privilegia­da amb amplis interessos musicals (Liceu, Palau de la Música) i culturals, amb una reeixida vida profession­al.

Però, ara vull focalitzar l’aspecte social, en què Manel Ventura va destacar en gran manera: el seu entusiasme i tenacitat per millorar la vida de les persones amb necessitat­s especials afectades per TEA (trastorns de l’espectre autista).

Manel Ventura, formava part del col·lectiu de famílies que a finals dels 70 es trobaven davant una síndrome desconegud­a, amb mancances de tot tipus i un futur fosc i incert per als nostres descendent­s afectats d’autisme. Va liderar una sèrie d’iniciative­s que a principis dels vuitanta, ens van portar a visitar diversos centres europeus per a persones adultes amb autisme, per crear en equip l’any 1988 la Fundació Autisme Mas Casadevall, de la qual Manel Ventura va ser el president durant molts anys. Aquesta fundació és un centre de vida i treball per a persones adultes amb autisme. Una masia amb 14 hectàrees de cultiu i 3 de bosc; amb tres residèncie­s, una de les quals al nucli urbà; diversos tallers i un restaurant obert al públic, servit pels nostres residents, ubicat al terme de Serinyà-Banyoles. Mas Casadevall, en aquests 32 anys de vida, és reconegut a Europa com a centre de referència per a persones amb autisme.

La millora en la investigac­ió primerenca i tractament de l’autisme, va ser una altra de les inquietuds que van moure Manel Ventura a liderar altres iniciative­s. Junts varem formar un tàndem que ens va portar a la creació del Comitè Científic Mas Casadevall, com a part de la nostra fundació, format per reconeguts neuròlegs d’hospitals de referència a Espanya; el seu president, el doctor Valdizán, ens va recomanar el 2005 d’establir contacte amb el Mind Institute U.C. Davis de Sacramento (Califòrnia), centre de referència en la investigac­ió sobre autisme i altres desordres del neurodesen­volupament.

Manel Ventura es va adonar que precisamen­t la National Autistic Society anglesa organitzav­a unes jornades sobre autisme on el doctor Amaral, director científic del Mind Institute, era un dels ponents. Al nostre viatge a Londres en van seguir d’altres i va ser l’inici d’una estreta relació, amb intercanvi durant aquests anys, de diverses visites a Sacramento i Barcelona, que va culminar amb l’enviament de dos doctors per a un Postdoctor­al Training de 2 anys al Mind Institute, finançat per l’Obra Social de la Caixa. Podem concloure que la relació Mind Institute-Mas Casadevall ha culminat amb la imminent posada en marxa a Barcelona de l’Institut TEACARE (0-4) Mas Casadevall, per a la diagnosi i tractament precoç (de 0 a 4 anys) de l’autisme, amb seu a l’hospital de Sant Joan de Déu i amb l’aplicació dels coneixemen­ts científics del Mind Institut de Califòrnia, que és el garant de la qualitat i rigor de el servei. Es crea una unitat de gestió amb garanties jurídiques mitjançant una fundació formada per les tres entitats. El TEA-CARE (0-4) Mas Casadevall, serà un centre pilot de referència a Espanya i Europa. Està previst que entri en funcioname­nt els primers mesos del 2021 i té el finançamen­t de l’Obra Social de la Caixa.

La posada en marxa d’aquest projecte és la culminació de l’obra de Manel Ventura, a qui, donada la seva delicada salut, no li ha estat possible participar de la nostra satisfacci­ó pel que s’ha aconseguit com a fruit d’un intens i dur treball que ell va iniciar.

Des de la Fundació Autisme Mas Casadevall volem retre homenatge a Manel Ventura i agrair la seva dedicació a la nostra causa.

Gràcies a en Manel per tot. Descansi en pau.

 ?? FUNDACIÓ MAS CASADEVALL ??
FUNDACIÓ MAS CASADEVALL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain