La Vanguardia (Català)

Quin gran actor utilitzava un dels Oscars que va guanyar com a topall d’una porta?

- FERNANDO GARCÍA

Algunes de les preuades estatuetes que Hollywood atorga cada any als millors del cinema tenen històries glorioses al darrere. Aquesta de la qual parlem no ho és, tret de si acceptem gloriosa com a sinònim de divertida i singular. L’actor que protagonit­za els fets potser va obtenir a Hollywood menys glòria de la que es mereixia. Perquè, malgrat que està considerat com un dels millors intèrprets de la història del cinema, només va guanyar dos Oscars: un pel seu memorable treball en el tros de pel·lícula d’Elia Kazan que és La llei del

silenci, el 1955; i l’altre –que va refusar recollir en protesta pel tracte de Hollywood als indis nord-americans– per El padrí, el 1973.

És difícil determinar quin dels dos Oscars va tenir un periple més al·lucinant. Però mentre que el que el nostre home va obtenir i va refusar pel seu paper de Vito Corleone no va arribar a passar per les seves mans, el del seu treball com l’estibador i boxejador fracassat sí que el va tenir, el va perdre i després... El que va venir després, pel que se sap, resulta gairebé inversembl­ant.

El 1971, d’acord amb les cròniques de Hollywood, Marlon Brando

va reclamar a l’Acadèmia del Cinema que li reemplaces­sin l’estatueta que li havien atorgat 16 anys abans (recordin, la de La llei del silenci) perquè l’hi havien robat. Com? Qui sap, però tampoc no era estrany, ja que ell l’havia utilitzada, segons es va difondre llavors, com a topall d’una porta!

Semblava mentida. Quan va rebre el guardó als 30 anys, Brando semblava feliç i nerviós a parts iguals. La cerimònia va tenir lloc el 30 de març al RKO Pantages Theatre de Hollywood. El guapo i prometedor artista “va mastegar xiclet tota l’estona”, va explicar el columnista Sidney Skolsky. Quan Bette Davis va sortir a presentar la distinció com a millor actriu, Brando va deixar de moure la mandíbula. I quan ella el va anunciar com a guanyador, es va treure el xiclet de la boca i, abans de pujar a l’escenari, va estrènyer la mà del també nominat Bing Crosby, a qui les travesses havien assenyalat com a favorit. A l’hora de parlar, Brando estava tan nerviós que va oblidar el discurs que tenia preparat.

El 1994 una casa de subhastes de Londres va avisar l’actor que algú estava intentant vendre el seu Oscar, i l’hi va tornar. Però fa només dos anys va resultar que la figura estava en poder de Leonardo DiCaprio. El protagonis­ta d’El lobo de Wall Street (Martin Scorsese) l’havia rebuda com a regal d’un dels productors d’aquesta pel·lícula, el multimilio­nari malai Jho Low, que havia pagat 600.000 dòlars pel guardó. El desembre del 2018, DiCaprio es va afanyar a tornar l’Oscar i altres valuosos presents de l’estil, entregant-los al Departamen­t de Justícia, quan va esclatar l’escàndol que implicava a Low en una enorme malversaci­ó de fons. L’empresari havia comprat l’Oscar, així com un Picasso i un Basquiat, que també va regalar a DiCaprio, amb els diners robats. De pel·lícula.

I DEMÀ... Quin error de traducció de la Bíblia afecta la història d’Adam i Eva?

 ?? . ?? A La llei del silenci
. A La llei del silenci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain