La Vanguardia (Català)

Quatre espais de Girona mostren l’art d’Enric Ansesa

El projecte recull els seixanta anys de trajectòri­a d’aquest autor contempora­ni

- BÀRBARA JULBE

L’univers d’Enric Ansesa, un dels referents de l’art contempora­ni a Catalunya, calarà a Girona. I ho farà a través de quatre exposicion­s que s’expandiran en quatre espais expositius, com són el Bòlit, el Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història. És una iniciativa amb treballs diferents però complement­aris, que posen en relleu les sis dècades de trajectòri­a de l’artista.

El projecte expositiu, comissaria­t per Antoni Álvarez de Arana, s’ha creat a partir de la primera gran retrospect­iva dedicada a l’artista: una mostra, titulada Persistènc­ies, que es va poder veure al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas de Barcelona entre el febrer i el juliol. La proposta actual, tot i això, “ampliada i reformulad­a” pel mateix comissari, vol aprofundir en l’obra d’Ansesa des de diferents vessants.

La primera de les quatre exposicion­s, que es pot visitar al Bòlit, concretame­nt a la capella de Sant Nicolau, fins al 31 de gener, mostra la seva última creació, Fets/ Facts. És un treball centrat en les migracions, la violència policial i el control que els governs i empreses tenen sobre la ciutadania a partir de les noves tecnologie­s. A través de tres pantalles led, l’artista parla, per exemple, de l’1-O i els enfonsamen­ts a la Mediterràn­ia. “Dos temes importants no només per a nosaltres, sinó per al món occidental, ja que afecten directamen­t la llibertat”, aclareix Ansesa.

El Museu d’Art continuarà aquest recorregut per l’obra de l’artista des del 5 de desembre fins al 5 d’abril del 2021 amb Camins. En aquest cas, s’oferiran 48 creacions que mostren la part més íntima de l’artista com a part del seu univers quotidià. Moltes d’aquestes creacions són quadres i escultures procedents del seu estudi, que actuen com a assistents del seu procés creatiu.

La tercera mostra arribarà el 17 de desembre a la Casa de Cultura fins al 20 de febrer sota el títol Persistènc­ies, el mateix que la mostra barcelonin­a. S’hi podran veure les seves obres de gran format, sense ordre cronològic i que evoquen no només el color negre habitual, omnipresen­t en la seva obra, sinó també tots aquells elements, temàtiques i propostes estètiques que han tingut continuïta­t a la seva producció artística i li han donat coherència. Aquestes obres es presentara­n en funció de la iconografi­a que tinguin. “El negre per a mi no és el no color, sinó l’origen de l’energia on poden sortir tots els colors, intensitat­s i textures. Amb l’absència de la llum, hi continua havent distàncies, perspectiv­es i volums”, assegura l’artista.

Finalment, la quarta i última exposició, Senyals, prevista al Museu d’Història a partir del 25 de gener fins al 8 de març, mostrarà les aportacion­s culturals d’Ansesa al patrimoni gironí: l’empremta que les accions de l’artista han deixat a la ciutat, de vegades en col·laboració amb altres autors.

Aquest projecte expositiu es complement­a amb la publicació d’un catàleg per explorar l’art d’Ansesa amb textos del comissari i d’historiado­rs i crítics d’art ben coneixedor­s de la vida i obra de l’artista com Joaquim Nadal, Narcís Selles, Lluïsa Faixedas i Glòria Bosch. El catàleg es presentarà el 17 de desembre.

 ?? . ?? El negre és un color habitual a les obres de l’artista, com al quadre de la imatge, titulat Visió
. El negre és un color habitual a les obres de l’artista, com al quadre de la imatge, titulat Visió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain