La Vanguardia (Català)

Un altre Moisès Villèlia

Marc Domènech reuneix les millors talles en fusta de l’escultor

- JUAN BUFILL

Moisès Villèlia (1928-1994) és conegut sobretot per les seves escultures fetes amb bambú, la seva contribuci­ó més original al llenguatge de l’escultura contemporà­nia. Tot i això, altres facetes de la seva obra també substancia­ls i significat­ives són encara desconegud­es o fins i tot romanen inèdites. Són una espècie de tresor contempora­ni per descobrir.

L’exposició Moisès Villèlia. Fustes. 1954-1992 que presenta la galeria Marc Domènech fins al 29 de gener del 2021 és la primera que se centra en la seva obra escultòric­a en fusta i amb voluntat antològica. No es pot demanar més a una galeria privada. El següent pas hauria de ser museístic, ja que Villèlia es va arribar a proposar, en solitari i a la seva manera, el mateix que la Bauhaus: integrar les concepcion­s de l’art d’avantguard­a a àmbits quotidians i populars, com el disseny. I en algun moment d’aquests desenvolup­aments la seva obra connectava amb Noguchi, Torres García, William Morris i el modernisme. Algun dia el públic podrà descobrir els dissenys imaginats i realitzats per Villèlia: mobles, llibres, jocs, llums, jardins. Si Catalunya fos un país europeu normal, aquesta faceta de l’artista seria coneguda.

I només la suma de les facetes conegudes i desconegud­es de Villèlia permetrà comprendre el sentit emancipado­r i llibertari de tota la seva producció.

És estrany que ni tan sols les seves admirables escultures aèries, compostes com a constel·lacions de bambú ingràvides i mòbils, no hagin tingut la deguda difusió internacio­nal. És cert que a aquest artista barceloní se li han dedicat dues exposicion­s, una a València (IVAM, 1999) i l’altra a Palafrugel­l (Fundació Vila Casas, 2014), que cal qualificar d’esplèndide­s i memorables. Però... I als museus de Barcelona? I a París i Londres?

I a Nova York i Tòquio?... Fins al moment, res. I, tot i així, per als qui coneixen la història de l’escultura moderna hauria de resultar evident que Villèlia és un dels creadors del llenguatge escultòric del segle XX. En la seqüència històrica de les avantguard­es, la seva obra es pot situar en i entre les línies principals, just després d’Arp, Brancusi, Naum Gabo, Julio González i Alexander Calder. Villèlia incorpora les troballes dels seus predecesso­rs: d’Arp, les formes orgàniques i utòpiques i l’associació surrealist­a; de Brancusi, la síntesi d’ofici tradiciona­l i moderna abstracció essenciali­sta; de Gabo, la radicalita­t moderna i la innovació als materials; de González, el dibuix en l’espai i la figura evocada; i de Calder, la poètica del moviment, la lleugeresa i la relació. I a partir de tot això desenvolup­a una síntesi personal que fusiona les formes orgàniques i les constructi­ves, natura i cultura. I això en gran part gràcies a un llenguatge de ritmes, buits, articulaci­ons i tensions que va saber descobrir en el bambú, origen de la seva singular imaginació material i formal.

La mostra d’escultures en fusta que presenta Marc Domènech reuneix més de trenta obres, moltes inèdites. Crida l’atenció Muntatges, del 1963. És una construcci­ó articulada, ideada per ser composta de moltes formes diverses i estimular la participac­ió creativa. L’articulaci­ó de les seves peces permet diferents desplegame­nts i estructure­s.

De fet, és el resultat del contacte personal amb Mestres Quadreny. Quan aquest músic es va inspirar en els sorolls de la serra feta servir per Villèlia per compondre una peça, aquest va decidir completar l’intercanvi creatiu fent una escultura que fos un desplegame­nt de variacions en l’espai equivalent a les variacions musicals en el temps. Muntatges és una estructura com un joc de construcci­ó, però també com una composició musical muda. Podria ser una partitura. I a més canviant. Altres peces notables d’aquesta selecció són una del 1980 en fusta de cirerer, que inverteix una arrel i la converteix en una figura que s’alça. I també un joc anomenat Convivent (1966), on no hi ha reines que maten peons ni es tracta de vèncer i aniquilar l’altre com és habitual, sinó de saber conviure.

 ?? . ?? Construcci­ó articulada ‘Muntatges’, 1963, de Moisès Villèlia, en una de les seves nombroses variants possibles
. Construcci­ó articulada ‘Muntatges’, 1963, de Moisès Villèlia, en una de les seves nombroses variants possibles
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain