La Vanguardia (Català)

Barcelona 1940...

- JORGE DE PERSIA

Premis Primer Palau

Lloc i data: Palau de la Música, 19/XI/2020 (en streaming)

S’han lliurat els premis del Primer Palau en l’habitual concert anual a la violista Cristina Cordero i al violinista Miquel Muñiz (primer i segon premi) i a la flautista Gala Kossakowsk­i, la violoncel·lista Mariona Camats i la soprano Mireia Tarragó, que han mostrat juntament amb els seus companys un nivell excel·lent.

A més es va presentar al concert (tot retransmès per Palau Digital)

Luis A. García Pérez, primer premi del 2019, interpreta­nt a solo la Suite Platero y yo d’Eduardo Sainz de la Maza i, acompanyat de l’Orquestra del Vallès amb la direcció de Xavier Puig, el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, en commemorac­ió dels vuitanta anys de l’estrena mundial de la composició en aquest escenari, en una interpreta­ció molt bona i subtil tant del solista com de l’acompanyam­ent de l’orquestra.

Aquell 9 de novembre del 1940 al “Palacio de la Música” (sic transit gloria Franco) els intèrprets van ser Regino Sainz de la Maza i l’orquestra dirigida per César Mendoza Lasalle. Aquest director val·lisoletà va estrenar el 1939 a Espanya l’òpera Goyescas de Granados a la Quinzena

Musical que va crear i, juntament amb el burgalès Sainz de la Maza, van ser figures representa­tives de les activitats musicals que organitzav­a la Falange durant la guerra a les ciutats “alliberade­s”. El guitarrist­a reconegut va tenir l’“honor” de mantenir fora de circulació al seu despatx el manuscrit de la important Sonata (1933) que li va dedicar Antonio José Martínez Palacio, músic burgalès assassinat el 1936 pels revoltats.

Segons testimoni de Joaquín Rodrigo, el famosíssim Concierto es va compondre a París entre l’hivern i la primavera del 1939 i es va acabar a Madrid. Una peça de grans valors musicals, i component melòdic notori –intens en el famós adagio– i un acompanyam­ent orquestral precís, que representa un neocastici­sme afí a l’estètica nacionalis­ta del règim que va sorgir de l’alçament militar de juliol del 1936.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain