La Vanguardia (Català)

Els números de la gestora

Dimecres el club i els jugadors es veuran les cares per buscar una solució definitiva

- ANAÏS MARTÍ

Setmana important per a l’economia del FC Barcelona. Des de l’inici de la pandèmia, i malgrat que els futboliste­s es van rebaixar un 6% els seus salaris al març, les arques blaugrana s’han vist greument minvades. Per aquest motiu la comissió gestora que presideix Carles Tusquets s’ha marcat com a objectiu ajornar el pagament correspone­nt al gener d’entre 170 i 180 milions d’euros de massa salarial, en cas contrari els comptes reflectiri­en un descobert de 70 milions d’euros.

LaLiga, organisme rector del campionat espanyol, també s’ha vist abocada a reduir de manera dràstica el límit de massa salarial de tots els clubs de Primera. En el cas del Barcelona s’ha passat dels 671,4 milions d’euros de topall que tenia durant la temporada 2019-20 als 382,78 milions d’aquesta temporada (un 43% menys). La situació reclama decisions immediates que la gestora i els futboliste­s hauran de prendre a partir del dimecres.

Després de les dues jornades tenses i maratonian­es viscudes la setmana passada, les dues parts van optar per concedir-se un temps de reflexió. Al marge dels futboliste­s que ja van arribar a un acord amb el club per renovar –Piqué (2024), Ter Stegen (2025), De Jong i Lenglet (2026)– i els que ja van fitxar amb el Barcelona amb els sous adequats a la situació econòmica actual –Dest (2025) i Pjanic (2024)– la resta van quedar pendents de rebre una proposta en què el club es comprometi­a a tornar la quantitat diferida dins dels anys de contracte vigents.

Tot i això, aquesta premissa no es complia en els contractes que expiren el juny del 2022 i el 2023, de manera que alguns futboliste­s poden tenir contracte amb un altre club i continuar cobrant del Barça, cosa que fiscalment i segons la seva versió, no els afavoriria. Aquests futboliste­s en concret tampoc no se’ls pot renovar ja que la gestora no té aquesta potestat. Més fàcil ho tenen jugadors amb contractes llargs, com Francisco Trincão, que van firmar fins al 2025. Al marge de qualsevol altre cas queda Leo Messi, per al qual la gestora va preparar una proposta basada en bonificaci­ons progressiv­es de devolució que continua sense convèncer l’argentí, representa­t per Jorge Pecourt, l’advocat que es va encarregar d’enviar a l’agost el burofax en què Messi va comunicar la seva voluntat d’abandonar el club.

Fins i tot en aquest complex context, divendres les dues parts van mantenir una reunió informal de la qual va sortir un últim pla que fiscalment podria convèncer la plantilla. Els advocats dels jugadors tenen previst reunir-se amb els futboliste­s així que tornin de Kíev per poder valorar dimecres amb el club una solució definitiva.

Si finalment no hi ha acord la gestora podria optar per aplicar unilateral­ment la rebaixa salarial. Tot i això aquest escenari és altament improbable. Arriscar-se a prendre decisions que encoratgin la confrontac­ió i que puguin acabar als tribunals és una cosa que prefereix evitar una gestora amb poders limitats.

La via que sembla més probable és que la gestora opti per no abonar el 40% del gruix de la fitxa que es paga el gener (l’altre gran pagament de nòmines es duu a terme al juny) i deixar que la pròxima junta assumeixi una nova negociació. Per part dels jugadors hi ha optimisme moderat amb aquesta opció, ja que la majoria és partidària de negociar noves condicions amb el president entrant.

De moment, els plans de la gestora passen també per continuar perfilant els protocols sanitaris per convocar les eleccions el 18 de desembre i celebrar-les el 24 de gener de manera descentral­itzada a través d’entre 11 i 15 seus. També tenen decidit que la nova junta prengui possessió el 25 al matí per no endarrerir els processos pendents, entre els quals hi ha la negociació salarial (si queda pendent) i el complicat mercat de fitxatges que acaba a finals de gener. L’acord salarial entre la gestora i els futboliste­s s’ha de tancar conjuntame­nt amb el dels treballado­rs de l’entitat, que acceptarie­n l’ERTO que el club vol aplicar en llocs de treball relacionat­s amb l’obertura de les instal·lacions temporalme­nt tancades per les restriccio­ns, sempre que els futboliste­s assumeixin la seva part.

L’OBJECTIU ECONÒMIC La junta provisiona­l vol ajornar el pagament d’entre 170 i 180 milions d’euros de massa salarial

EL PERQUÈ Si aconseguei­x eixugar un 40% del pagament correspone­nt al gener hi haurà prou liquiditat

ELS PLANS ELECTORALS El nou president prendrà possessió el dia 25 de gener al matí, el dia després de la votació

 ?? FCBARCELON­A.CAT ?? Carles Tusquets, president de la comissió gestora del FC Barcelona
FCBARCELON­A.CAT Carles Tusquets, president de la comissió gestora del FC Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain