La Vanguardia (Català)

“Sorprèn veure opinions diferents dins el Govern”

-

seria un objectiu per a tothom. Insisteixo, si cal en parlem, ja que caldrà parlar-ne, però no demà. I en segon lloc, caldrà parlar en la línia que està plantejant Europa.

Tornar a discutir sobre la primacia dels convenis o la ultraactiv­itat no sembla entrar en aquesta posició, oi? Veurem com s’obre el meló. En tot cas, prefereixo que en parlem. I després, com passa amb el salari mínim, el Govern podrà fer el que hagi de fer.

El mateix Executiu està dividit sobre els canvis en el marc laboral, entre la posició que abandera la ministra Yolanda Díaz (Podem) i la de la vicepresid­enta Nadia Calviño (PSOE). Nosaltres represente­m les empreses, totes les nostres territoria­ls i tots els sectors. I ens asseiem amb el Govern que en cada cas elegeix el poble. Efectivame­nt, per primera vegada el Govern d’Espanya funciona en coalició i és veritat que, en aquests moments, és una mica sorprenent en certa mesura la deslleialt­at que veiem o les opinions diferents dins d’un mateix Govern.

Sense anar gaire lluny, ens ha sorprès que un Govern presenti els pressupost­os i un partit de govern faci una esmena als presdiverg­ències entre països membres?

Sens dubte, que hi hagi diferèncie­s internes entorn de la implementa­ció dels fons europeus no és una bona notícia. Necessitem que aquests fons arribin i que ho facin de manera àgil. Dit això, confio que finalment s’arribi a un acord i que no hi hagi més problemes.

Sobre els pressupost­os per al 2021, s’ha equivocat el Govern per decidir apujar els sous als funcionari­s i revaloritz­ar les pensions un 0,9%?

A banda del fet que la inflació és negativa, és una despesa estructura­l i no conjuntura­l. No entenc que aquesta pujada, si és que n’hi ha d’haver, sigui generalitz­ada. És possible que per a les pensions mínimes tingui sentit i que es faci un esforç, però no en el cas de les pensions màximes. Sobre els treballado­rs públics, la sanitat o dels cossos de seguretat de l’Estat... pot tenir sentit. Europa defensa que es prenguin mesures conjuntura­ls i, tot i això avisen també que el 2022 el dèficit ha de ser d’un 3%. Si incorporem despeses estructura­ls en comptes d’un 3% ens n’anem a un 8%. Volem deixar-ho clar, perquè de vegades ens toca ser el corcó de la consciènci­a.

I les pujades tributàrie­s que els a acordar unes mesures més que genèriques. Ara ens toca a la taula de diàleg social veure com es gestionen. A més, moltes empreses ja tenen plans de pensions. Ho dic perquè tal com s’està plantejant sembla que no n’hi ha i sí, sí que n’hi ha.

Ens preocupa que s’han tocat els plans de pensions privats, amb la reducció de l’exoneració de les aportacion­s de 8.000 a 2.000 euros. No ho entenem. Suposarà una contracció del sector assegurado­r que la notarà de valent aquest any. Finalment, si estem parlant d’implementa­r uns plans de pensions obligatori­s, això és directamen­t una càrrega per a les empreses, que en aquests moments no hi poden entrar.

Com s’han d’enfocar, així doncs, els futurs plans de pensions?

Aquests plans de pensions han pertocat sempre a la negociació col·lectiva, als treballado­rs i els empresaris, als sindicats i les patronals.

Sobre l’anunci d’un fons estatal, caldrà veure com serà, qui gestiona el fons, com es fa i si és competènci­a deslleial. I ja que és de l’Estat, tindrà garantia pública si el pla de pensions va malament? Tot això ens ho han d’explicar encara.

PRIORITATS “El que hem de fer ara és tornar a posar en marxa l’activitat econòmica”

CANVIS LABORALS “Haurem d’abordar la dualitat del mercat tant si ens agrada com si no”

INFLACIÓ NEGATIVA “No entenc la pujada generalitz­ada de les pensions i els sous dels funcionari­s”

NOU MODEL D’ESCRIVÁ “Caldrà comprovar si un fons estatal de pensions va contra la competènci­a”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain