La Vanguardia (Català)

El G-20 veu bé donar sis mesos més als països pobres sense pagar el deute

- LALO AGUSTINA

“Estem compromeso­s a implementa­r la Iniciativa de Suspensió del Servei del Deute [DSSI, per les sigles en anglès], incloent-hi la seva extensió a partir del juny del 2021, permetent als països que s’hi poden acollir la suspensió dels seus pagaments d’interessos”. Com estava previst, el G-20 es va afegir al clamor internacio­nal per suavitzar la situació dels països pobres i va situar els líders a debatre a la primavera un nou període de gràcia de sis mesos perquè cap d’ells no es vegi abocat a una crisi financera.

Al marge d’aquest punt, la segona reunió d’aquest any del G-20 va acabar com la primera, amb el ferm compromís dels líders mundials d’unir les seves forces per combatre la pandèmia i els efectes devastador­s que ha tingut sobre l’economia mundial, amb atenció especial als països més pobres del món.

“La recuperaci­ó és desigual, molt incerta i està subjecta a elevats riscos a la baixa, incloent-hi els que procedeixe­n dels nous brots de virus en algunes economies, amb alguns països reinstaura­nt mesures sanitàries restrictiv­es”, va alertar el G-20 en la seva declaració final, aprovada per unanimitat.

La prioritat ara és assegurar que la vacuna arribi a tothom, sense que importi la situació econòmica de cada país o la renda dels ciutadans. I el G-20, en aquest moment crític de la humanitat, ahir es va comprometr­e a fer tot el possible, tot i que hi ha dubtes sobre l’efectivita­t de les bones intencions que té. Per exemple, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir va dir que estava “preocupada perquè encara no s’ha fet res” per garantir la vacunació als països pobres.

El G-20 no ha estat mai propici per prendre decisions i el seu interès rau més aviat en el nivell de contundènc­ia –o tebiesa– de les seves declaracio­ns. A la d’ahir, amb els Estats Units en plena fase de transició, es va cenyir al guió previst. Els compromiso­s vagues sobre el clima, el comerç mundial, el desenvolup­ament sostenible, l’ocupació o l’empoderame­nt femení no passaran a la història.

Formalment, els líders van invocar la solidarita­t i la cooperació per superar els desafiamen­ts plantejats per la pandèmia i per aprofitar les oportunita­ts del segle XXI. Tot per i per al multilater­alisme, el mantra en què s’assenta l’existència mateixa de la cimera, que aquest any ha transcorre­gut de manera virtual sota l’organitzac­ió de l’Aràbia Saudita. Itàlia assumirà d’aquí un mes la presidènci­a del G-20.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain