La Vanguardia (Català)

Els aeroports turcs fan caure el Prat del ‘top ten’

Barajas també desapareix de la classifica­ció europea

- MAITE GUTIÉRREZ

La crisi de la indústria aèria arreu del món ha donat un tomb a la classifica­ció d’aeroports amb més trànsit i rendibilit­at d’Europa. El de Heathrow, a Londres, ha deixat de liderar el top ten, com solia fer cada any. També el de París-Charles de Gaulle i el de Shiphol, a Amsterdam, cauen de les primeres posicions, si bé tots plegats es mantenen en el top ten, indica l’últim informe sobre trànsit aeri d’ACI Europe, l’associació d’aeroports internacio­nal.

Al Prat i a Barajas, però, els ha tocat el rebre. Abans de la pandèmia, els dos aeroports se situaven sempre a la part alta de la llista (entre el quart i el vuitè lloc en funció del mes). Ara cal baixar de la desena posició per trobar-los a la classifica­ció que elabora ACI. Els nous líders europeus són els aeroports turcs i russos, que copen la major part del top ten a l’últim trimestre. El seu domini augmenta a mesura que passa el temps i al setembre la distància amb la resta d’aeroports del continent és més gran que els primers mesos de l’estiu. “Aquesta situació ha donat un tomb al top 10 de la lliga europea d’aeroports. Al setembre, l’aeroport europeu més transitat va ser Antalya (Turquia) amb uns 2,25 milions de passatgers (-53,5% del mateix període del 2019), seguit de Moscou-Xeremètiev­o (-53,5%), Moscou-Domodédovo (-26,2%) i Istanbul (-71%)”, indiquen des d’ACI.

El dinamisme més accentuat del seu trànsit interior explica aquest nou lideratge. La mateixa situació s’observa fora d’Europa. El volum de passatgers nacionals a la Xina ja ha assolit nivells prepandèmi­a. A Europa, en canvi, i deixant de banda Turquia i Rússia, l’activitat dels aeroports continua a la baixa.

“Aquests aeroports pateixen una tendència a la baixa accelerada en el nombre de passatgers, mentre les aerolínies continuen retallant la capacitat planificad­a en resposta a l’extensió dels bloquejos locals a molts països”, explica Olivier Jankovec, Director General d’ACI Europe. “Tal com van les coses, el trànsit de passatgers es precipita cap a un altre col·lapse total semblant al que va experiment­ar al segon trimestre, quan els volums es van reduir en un 96%”, alerta el directiu.

En aquest context, Jankovec destaca que els aeroports de Rússia i Turquia “superen clarament altres mercats, a causa del dinamisme relatiu del seu mercat intern”.

Les previsions de trànsit aeri per a l’últim trimestre de l’any a Europa no conviden pas a l’optimisme. Des de començamen­t d’any –incloent-hi el mes de novembre– l’activitat s’ha reduït un 81% i els aeroports europeus han perdut 1.500 milions de passatgers en comparació amb l’any passat.

Una falta de demanda que amenaça la viabilitat de les infraestru­ctures aèries. Actualment, els aeroports europeus estan cremant 350 milions d’euros cada setmana de la seva caixa, una situació que, si s’allarga gaire, els farà insostenib­les segons que indica ACI.

Londres-Heathrow perd el lideratge que sempre havia tingut, segons l’últim informe d’ACI

 ?? R. Anechina/LA VANGUARDIA ?? FONT: ACI
R. Anechina/LA VANGUARDIA FONT: ACI
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’aeroport de Barcelona ha sortit del top ten europeu
LLIBERT TEIXIDÓ L’aeroport de Barcelona ha sortit del top ten europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain