La Vanguardia (Català)

“Penón va ser el primer que va investigar la mort de Lorca”

- Víctor-M. Amela

Tinc 54 anys. Vaig néixer a Màlaga i visc a Granada. Soc documental­ista de la Universita­t de Granada, i dibuixant d’històries gràfiques. Estic casat, tinc dos fills, Inmaculada (26) i Enrique (23). Política? Progressis­ta. Creences? No en tinc. Celebrem el centenari d’Agustín Penón

Des de quan dibuixa? Des de sempre. De qui en va aprendre? Dels còmics de Bruguera, d’Ibáñez: Mortadelo i Filemó. Imperible. La meva mare tenia pocs diners, però una vegada per setmana em comprava còmics.

Viu de dibuixar?

De la meva feina de documental­ista. Dibuixar és la passió, sempre he dibuixat: fanzines, revistes, diaris, acudit gràfic... I un dia vaig descobrir l’obra de Carlos Giménez.

Obres d’art! Paracuello­s, Barrio...

Em va inspirar: vaig entendre que dibuixant podia explicar qualsevol història! I ho he fet.

Quina història es delia per explicar?

La d’Agustín Penón!

Penón?

La primera persona que va gosar indagar en la mort de Federico García Lorca a Granada.

Abans que Gibson?

Deu anys abans: va arribar a Granada el 1955, a només dinou anys del crim, quan ningú encara no gosava dir “Lorca” en veu alta.

Hi havia por de...?

Per esquivar el descrèdit internacio­nal per la

mort de Lorca, el franquisme va imposar silenci. Molta gent havia cremat en secret el seu exemplar del Romancer gitano!

Quina tristesa.

I va arribar Penón i va començar a preguntar als que van tractar en Federico a Granada, als Rosales, a Emilia Llanos...

Qui era Emilia Llanos?

Una enamorada platònica d’en Federico. Van ser molt amics, anaven a veure Manuel de Falla, junts. I ella se sentia molt culpable.

De què?

De no haver sabut protegir i salvar en Federico. Des que el van matar, molt dolguda, va callar. Fins que va veure Agustín Penón.

Què hi va veure, en ell?

Una semblança a Lorca en edat, aspecte, maneres gentils i sensibilit­at. Penón era homosexual... I aquella passió seva per en Federico l’havia portat a Granada, a la gola del llop!

Compartien la mateixa passió, entenc. Sí, i l’Emilia es va convèncer que Agustín Penón... era l’“enviat” d’en Federico!

Literalmen­t?

Sí. En Federico i l’Emilia havien compartit sessions espiritist­es a casa seva: als anys 20 aquestes aficions no era tan rares. I l’Emilia

va decidir parlar i ajudar l’“enviat”.

I què van descobrir junts?

Que Lorca havia estat assassinat.

Home, això ja se sabia...

Com a rumor no confirmat. Va ser Penón qui primer de tots va parlar amb un dels enterrador­s del poeta, Manolillo el comunista, que el 1936 era un noiet de 15 anys.

A qui van obligar, suposo, a enterrar... Sí, estava empresonat a Víznar. El Manolillo va assenyalar l’olivera sota la qual... I les primeres fotos del mític lloc les van fer ells: miri quin recollimen­t, l’Agustín s’agenolla amb unció, l’Emilia diposita clavells vermells...

D’on venia Agustín Penón?

Ell sempre deia que era “americà”, i s’escudava en el seu passaport dels Estats Units. Però darrere d’això hi ha una història.

La coneixem?

Sí, gràcies a “la maleta de Penón".

La seva maleta?

Després de divuit mesos a Granada se sent aclaparat i torna als Estats Units: la Guàrdia Civil el seguia, i va témer perdre les fotos, els papers amb notes i entreviste­s...

I tot ho va ficar a la seva maleta?

Sí, inclòs el seu estimat exemplar del Romancero gitano: el va portar sempre a la butxaca, des dels quinze anys! Un amic seu l’hi havia regalat l’any 1935, a Barcelona.

A Barcelona?

Agustín Penón era barceloní! Havia nascut a la Barcelona del 1920.

Barcelona, doncs, li deu un homenatge. El 1937, amb pares i germans, van fugir amb vaixell, i es van instal·lar a Costa Rica. Amb 25 anys, l’Agustín se’n va a Nova York: amb William Layton, com a autors d’un fulletó radiofònic, van estalviar uns bons diners.

Per?

Penón es va polir els seus estalvis viatjant a Granada, i pagant copes i sopars a les tavernes als seus molts confidents...

Tornem a la maleta.

El somni de Penón era escriure un llibre definitiu i meravellós, un llibre digne del seu adorat Federico! I no va poder. No va poder.

Per què no va poder?

Es va exigir no escriure fantasies, només certeses, sense sensaciona­lismes, i sense perjudicar els seus confidents a Granada. I es va obsessiona­r amb aquesta missió. I es va bloquejar. I el 2 de febrer del 1976 va empaquetar la maleta i l’hi va enviar a Layton, que vivia a Espanya. I es va suïcidar.

Quina pena.

Dinou anys després, el 1995, a Madrid, William Layton també es va suïcidar. I va llegar la maleta a Marta Osorio, amiga comuna i escriptora: amb les minucioses notes de la maleta va poder aixecar el llibre que a Agustín Penón li havia costat la vida, el va titular Miedo, olvido y fantasía. I... és meravellós.

 ?? JOSÉ ALBORNOZ ??
JOSÉ ALBORNOZ
 ??  ?? Víctor-M. Amela – Ima Sanchís – Lluís Amiguet
Víctor-M. Amela – Ima Sanchís – Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain