La Vanguardia (Català)

Dosis una mica menys eficaces però més barates i fàcils de conservar

És la que es produirà en més quantitat, serà barata i es conserva a la nevera

- JOSEP CORBELLA

La vacuna de la Universita­t d’Oxford i la multinacio­nal AstraZenec­a contra el virus de la Covid té una alta eficàcia per prevenir contagis, segons els primers resultats de dos assajos clínics difosos ahir per la companyia britànica. Aquesta és la vacuna que s’espera distribuir en més quantitat a Espanya i a la resta del món els pròxims mesos.

Respecte a les vacunes de Pfizer i de Moderna –les altres dues que han presentat resultats d’assajos clínics de fase III–, la d’AstraZenec­a ha mostrat una eficàcia una mica més baixa. Però té una capacitat de producció més alta, és més fàcil de conservar i transporta­r i serà més barata. Per això, la vacuna d’Oxford i AstraZenec­a és la que probableme­nt permetrà immunitzar més població els pròxims mesos, i es converteix en la principal carta per començar a controlar la pandèmia a partir de la primavera.

Els resultats preliminar­s dels dos assajos clínics indiquen que ara per ara s’han registrat 131 casos d’infecció pel virus SARS-CoV-2 entre 11.636 voluntaris del Regne Unit i el Brasil. Cap dels casos no ha estat greu ni ha requerit hospitalit­zació. Per avaluar l’eficàcia de la vacuna, que s’inocula en dues injeccions amb quatre setmanes de diferència, s’han comparat els casos registrats entre els que han rebut la immunitzac­ió i els grups control que no l’han rebut.

L’eficàcia per prevenir contagis ha estat d’un 90% entre els que van rebre primer mitja dosi, i quatre setmanes després, una dosi sencera. Ha baixat a un 62% entre els que van rebre una dosi sencera en cada injecció. Si s’analitzen conjuntame­nt tots els participan­ts, l’eficàcia ha estat d’un 70%. Per comparació, Pfizer i Moderna han anunciat que les seves vacunes eviten al voltant d’un 95% dels contagis.

Els investigad­ors estudiaran les pròximes setmanes per què la mitja dosi inicial ha estimulat de manera més efectiva el sistema immunitari que la dosi sencera, una incògnita per la qual encara no tenen resposta.

“Els resultats d’AstraZenec­a correspone­n a un estudi que encara no s’ha acabat. És possible que les dades finals d’eficàcia siguin una mica diferents”, va advertir ahir Christian Brander, investigad­or Icrea especialis­ta en vacunes a l’institut IrsiCaixa a Badalona.

No s’ha informat de quants dels 131 casos d’infecció hi ha hagut entre persones que van rebre primer mitja dosi, però “tots els resultats van ser estadístic­ament significat­ius”, va informar AstraZenec­a al comunicat de premsa en què va anunciar els resultats.

La companyia AstraZenec­a vendrà el seu immunogen a un preu molt inferior al de Pfizer i Moderna

Tot i que els productes de Moderna i Pfizer semblen més eficaços, no n’hi haurà tantes dosis els propers mesos

Va informar també que no s’han registrat efectes secundaris rellevants entre els voluntaris als quals s’ha inoculat la vacuna. La companyia presentarà les dades a les autoritats reguladore­s “immediatam­ent” per sol·licitar l’aprovació del producte.

AstraZenec­a té previst disposar de 200 milions de dosis fins a finals de desembre, una quantitat superior als 50 milions que tindrà Pfizer i als 20 milions de Moderna.

De cara al 2021, la previsió d’AstraZenec­a és arribar als 3.000 milions de dosis, una quantitat suficient per immunitzar gairebé un 20% de la població mundial –o més d’un 25% si n’hi hagués prou amb una dosi i mitja per persona–. De nou, és més que els 1.300 milions de dosis que espera produir Pfizer i els entre 500 i 1.000 milions de Moderna.

El preu de la vacuna d’AstraZenec­a, que s’ha compromès a no obtenir benefici econòmic de l’avenç mentre duri la pandèmia, se situarà entorn dels tres euros per dosi. La de Pfizer es vendrà als EUA a 19,5 dòlars per dosi (16,5 euros), i la de Moderna, a 25 dòlars (21 euros).

Un avantatge addicional de la vacuna d’AstraZenec­a és que es conserva durant almenys sis mesos a temperatur­a de nevera. La de Pfizer s’ha de conservar a 20 graus sota zero, i la de Moderna, a 80 sota zero, cosa que en dificulta la distribuci­ó massiva, especialme­nt en països pobres.

“Tenim una vacuna per al món”, va declarar ahir Andrew Pollard, investigad­or principal dels assajos clínics, de la Universita­t d’Oxford.

 ?? JOHN CAIRNS / EFE ?? Un vial de la vacuna desenvolup­ada a la Universita­t d’Oxford
JOHN CAIRNS / EFE Un vial de la vacuna desenvolup­ada a la Universita­t d’Oxford

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain