La Vanguardia (Català)

Trump cedeix i autoritza la transició cap a l’era Biden

El president insisteix malgrat tot en les denúncies de frau i adverteix que guanyarà

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La transició presidenci­al pot començar. Més de dues setmanes després que Joe Biden fos proclamat vencedor de les eleccions presidenci­als dels EUA, l’agència administra­tiva del Govern va certificar ahir la seva victòria i va posar a la seva disposició els recursos federals per preparar el relleu. El tràmit estava bloquejat per la negativa de Donald Trump a acceptar la seva derrota, però la pressió dels republican­s ha acabat per convèncer-lo per donar llum verda al procés. “Continuare­m lluitant”, va tuitejar.

Com si els intents de Trump de sabotejar el resultat electoral no anessin amb ell, Biden va presentar els nous rostres que representa­ran el seu país davant el món i vetllaran per la seva seguretat, “un equip que s’assembla a Amèrica” amb més dones, més membres de minories que l’actual, amb sòlides credencial­s.

Entre els nomenament­s figuren el nou secretari d’Estat i la representa­ció davant l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU), dos dels càrrecs que més interessen a la resta del món, la targeta de presentaci­ó de la nova administra­ció. Janet Yellen, expresiden­ta de la Reserva Federal, és l’escollida segons The Wall Street Journal per dirigir el Tresor. Tot i que l’ala progressis­ta del partit reclamava el càrrec per a la senadora Elizabeth Warren, ahir a la nit va aplaudir l’elecció.

Antony Blinken, exsotssecr­etari d’Estat (2015-2017) és el seu elegit per al càrrec de secretari d’Estat. Linda Thomas-Greenfield, diplomàtic­a de carrera, afroameric­ana, serà la nominada per al càrrec d’ambaixador­a davant l’ONU amb rang ministeria­l. Alejandro Mayorkas serà el primer llatí i immigrant nominat per a secretari del Departamen­t de Seguretat Nacional, on va treballar com a número dos amb Barack Obama. L’exdirector­a adjunta de la CIA Avril Haines serà nominada com a directora d’Intel·ligència Nacional i serà la primera dona al capdavant d’aquest dossier. Jellen seria, per la seva part, la primera dona en ser nomenada per a secretària del Tresor.

Els perfils del nou equip de política exterior i seguretat nacional de Biden són el senyal definitiu que l’aïllacioni­sme de Trump s’acosta al seu final. Potser també l’anunci d’alguna cosa més que la tornada al multilater­alisme, una possible ruptura fins i tot amb la diplomàcia de l’era Obama per passar a defensar actituds intervenci­onistes.

Pertanyent a una família de diplomàtic­s, Blinken és un nom de capçalera en els cercles demòcrates de política exterior i ha treballat dues dècades al costat de Biden (primer com a assessor en el comitè d’Exteriors del Senat i després com a assessor de seguretat nacional quan era vicepresid­ent), el que garanteix als seus interlocut­ors internacio­nals que serà una bona línia directa amb el president.

Obama el va elevar a sotssecret­ari d’Estat al final del seu mandat, un temps en què es va mostrar més partidari de l’acció que el mateix president, per exemple a Síria. Guitarrist­a en les seves estones lliures, francòfil i francòfon, Blinken és un ferm defensor de les aliances i afirma que Europa ha de ser l’aliat per defecte dels EUA a l’hora d’emprendre reptes globals.

En vista de les declaracio­ns més recents de Blinken, l’estratègia cap a la Xina pot ser el primer terreny en què Biden busqui la col·laboració europea. En una tribuna de premsa provocador­ament firmada amb l’ideòleg neocon Robert Kagan, Blinken ha criticat l’aïllacioni­sme de Trump i ha defensat una tornada a una política internacio­nal més activa. “Hem après que el món no es governa sol”, i si els EUA “abdiquen” del seu paper en el disseny de les normes i institucio­ns internacio­nals d’altres aprofiten per

“fer avançar els seus interessos i valors, no els nostres”, escrivien fa un any a The Washington Post.

L’elecció de Thomas-Greenfield per al càrrec d’ambaixador­a davant les Nacions Unides, una veterana del servei diplomàtic dels Estats Units que ha treballat a quatre continents, és en primer lloc un senyal al món sobre el canvi d’actitud de Washington cap a l’organisme internacio­nal, que Donald Trump ha provat de minar des de tots els fronts, tant políticame­nt com econòmicam­ent.

A nivell intern, l’aposta per una diplomàtic­a de carrera és un reconeixem­ent per al cos diplomàtic, menystingu­t i esquivat en els últims anys pels dos secretaris d’Estat que ha tingut Trump, tant Rex Tillerson, un antic executiu d’Exxon que menyspreav­a els funcionari­s, com el seu successor, Mike Pompeo, que ha renunciat a defensar els empleats del Departamen­t d’Estat dels atacs i represàlie­s polítiques de la Casa Blanca.

També l’elecció de Mayorkas és altament simbòlica. “Quan era molt jove, els EUA ens van donar refugi a mi i a la meva família”, va recordar ahir el nominat per dirigir el Departamen­t de Seguretat Interior. Nascut a l’Havana fa 60 anys, Mayorkas és fill d’un cubà descendent de sefardites i una romanesa jueva que va fugir de l’Holocaust i va trobar refugi a Cuba. Oposats al castrisme, la seva família es va exiliar als EUA quan ell era un nen.

Ahir va definir la seva missió en termes molt diferents de la visió dels últims responsabl­es del departamen­t: no només protegir tots els nord-americans sinó “també aquells que fugen de persecucio­ns a la recerca d’una vida millor”. Amb l’actual administra­ció, a més de blindar-se contra la immigració il·legal, els EUA van tancar les portes als demandants d’asil i a la immigració

Blinken, un defensor de les aliances, dirigirà el Departamen­t d’Estat; Yellen, possible secretària del Tresor

laboral per vies legals, abans de la pandèmia. Biden s’ha compromès a tornar a rebre refugiats i treballar amb els països de l’Amèrica Central per regular els fluxos de persones. Mayorkas és a més l’arquitecte del DACA, el programa de protecció per a sensepaper­s que van arribar de nens amb els seus pares als EUA, un programa que Trump ha provat sense èxit d’eliminar.

L’advocat ha estat confirmat tres vegades pel Senat per a diferents càrrecs, la qual cosa hauria de facilitar el seu nomenament igual com en el cas de Blinken, una opció més segura que Susan Rice, exambaixad­ora davant l’ONU que Biden també va considerar. Els republican­s podrien haver torpedinat el seu nomenament pel seu paper en la crisi de l’ambaixada a Benghazi.

Com s’esperava, Biden també marca distàncies amb l’Administra­ció Trump en el terreny del clima per deixar enrere l’era del negacionis­me. L’ex-secretari d’Estat John Kerry, que va fer campanya per ell, serà el nou enviat presidenci­al especial per al Canvi Climàtic i serà membre del Consell de Seguretat Nacional.

 ?? JONATHAN ERNST / REUTERS ?? Joe Biden (esquerra) al costat d’Antony Blinken i John Kerry (al fons) a la Casa Blanca el 2013
JONATHAN ERNST / REUTERS Joe Biden (esquerra) al costat d’Antony Blinken i John Kerry (al fons) a la Casa Blanca el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain