La Vanguardia (Català)

Les vacunes arribaran al febrer a les residèncie­s i la primera línia sanitària

Salut calcula que, si tot va bé, al març 300.000 persones estaran vacunades a Catalunya i que a finals de l’estiu ho estarà un 70% de la població

- ANA MACPHERSON

Si tot va com s’espera que vagi –que les vacunes més avançades i amb una gran producció en marxa s’autoritzin molt aviat–, a finals de gener arribaria a Espanya la primera remesa de 2,5 milions de dosis, de les quals una mica més de 350.000 correspond­rien a Catalunya.

Com que són dues dosis, es podran vacunar 175.000 ciutadans. I amb la remesa següent, 140.000 més. Així doncs, si totes les suposicion­s es compleixen, entre el gener i el febrer s’injectarà la protecció contra el coronaviru­s a uns 315.000 ciutadans. “Malgrat que no seria fins a mitjans de març quan els primers ja estarien immunitzat­s de manera efectiva”, va apuntar Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública.

Quins serien els primers? “Encara estem fent reunions contínues amb el Ministeri de Sanitat, però la prioritat màxima són les persones que viuen a les residèncie­s de gent gran i els seus cuidadors i la primera línia sanitària, els treballado­rs d’atenció primària i els que estan directamen­t exposats al coronaviru­s als hospitals”, va dir Argimon. Segons els seus càlculs, pràcticame­nt tots aquests ciutadans considerat­s prioritari­s estaran inclosos en les dues primeres remeses, que probableme­nt, atesa la dificultat d’algunes, com la de Pfizer, les administra­ran equips experts mòbils.

Després vindran diferents col·lectius en funció de la seva considerac­ió d’essencials i especialme­nt exposats, com els serveis sanitaris, bombers i policies, els que corren un risc greu si s’infecten, ja sigui per edat, per altres malalties que tenen, perquè estan molt exposats a infectar-se a la feina, per unes condicions de vida que els dificulten protegir-se o aïllar-se en un moment donat... I, al final, tota la població. “Fins i tot estudiem una estratègia de reservar dosis, si és possible, per poder atacar ràpidament en l’entorn d’un brot”, va assenyalar el coordinado­r del seguiment Covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Amb tots els condiciona­ls a favor, es podria aconseguir que al llarg del 2021, potser al final de l’estiu, fins a un 70% de la població estigués vacunada, segons va aventurar Josep Maria Argimon a El món a RAC1.

Però el present és un altre. “Hem aconseguit parar l’ascens de casos, hem doblegat la corba d’aquesta segona onada i estem aconseguin­t descendir a poc a

poc, però ara hem d’aconseguir continuar baixant i que l’obertura gradual no espatlli aquesta baixada, perquè per continuar obrint no podem tornar a créixer”, va advertir la consellera de Salut, Alba Vergés.

Ahir es van obrir les terrasses enmig d’una certa eufòria, però a les UCI hi continuava havent 514 pacients molt greus, i cada dia s’hi sumen uns 1.800 casos nous. “La tendència és bona, mantenim entorn d’un 0,8 la taxa de replicació del virus, de manera que descendeix el contagi, però quan augmenti el moviment de la població i els contactes s’espera que també augmentin els casos”, adverteix Argimon. “Aquesta setmana continuare­m baixant; el que passi després ho haurem de veure. Cal esperar”.

“Per això ara sortim al carrer a buscar el virus”, va dir Vergés. “Ara que estem millor, amb menys casos nous, hem de buscar els positius asimptomàt­ics a través dels cribratges en diferents poblacions per intentar tallar les cadenes de transmissi­ó”. Els cribratges ja comencen a Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramanet, Sabadell, la Llagosta, Mollet, Rubí i municipis de Lleida i Girona. Amb PCR i tests d’antígens, tot l’arsenal disposat ara que els laboratori­s estan més alleujats. Intentant trobar població asimptomàt­ica que contagia sense saber-ho. I va recordar el reforç de 500 contractes per a la recerca de casos i el seguiment dels contagis i la compra de 10 milions de xeringues per estar preparats per vacunar.

Vergés va insistir que els terminis per reprendre l’activitat econòmica i social restringid­a continuen sense canvis: cada 15 dies i avaluant la situació. “El toc de queda es mantindrà setmanes i potser mesos, caldrà anar-ho veient dia a dia, partit a partit”, va advertir Argimon.

Per tenir una idea clara de com de delicada és la situació actual malgrat l’alegria regnant, Argimon va recordar que quan es va sortir de la primera onada la taxa d’infectats nous per 100.000 habitants era de 30. Ara és de 400. “I la segona onada en països que ho han fet tan bé com Itàlia demostra que el virus es dispara de manera brutal, de manera que no és descartabl­e una tercera onada: n’hi pot haver, i no serà selectiva”. Això explica els cribratges massius en aquests moments, “un pla ambiciós per tallar la transmissi­ó”.

Hi ha mascareta, teletrebal­l i distància social per a estona, perquè la vacunació serà un crescendo ple d’incerteses. Fins i tot sobre quant durarà l’efecte de la vacuna.

Els casos baixen, però hi ha 514 malalts a les UCI: “Per anar obrint no podem tornar a créixer”, diu Vergés

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La mateixa xarxa
Montserrat Martí, de 93 anys, va passar ahir pel centre cívic
Calàbria 66 per vacunar-se de la grip, el mateix circuit que servirà per a la Covid
ANA JIMÉNEZ La mateixa xarxa Montserrat Martí, de 93 anys, va passar ahir pel centre cívic Calàbria 66 per vacunar-se de la grip, el mateix circuit que servirà per a la Covid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain