La Vanguardia (Català)

Sobredosi de conspiraci­ó

Trump aparta una de les seves advocades per les esbojarrad­es teories sobre el robatori de vots

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Des del seu Twitter, que tant pot destrossar els crítics com encimbella­r els seus lleials, el president Trump va elogiar la lletrada Sidney Powell.

Va afirmar que ella era part d’un equip de “meravellos­os advocats i representa­nts” encapçalat­s per Rudy Giuliani, tots amb l’objectiu de revertir la voluntat expressada en les urnes.

Aquesta setmana ha arrencat amb un missatge de la campanya de Trump en el qual es demostra que Powell i les seves conspiraci­ons han anat massa lluny fins i tot per al president, capaç d’agafar-se a un clau cremant per negar la realitat de la seva derrota per sis milions de vots davant Joe Biden.

En un comunicat firmat per Giuliani i Jenna Ellis, els dos representa­nts legals de Trump, s’indica que “Powell no forma part de l’equip i que practica el dret pel seu compte”, i “no representa el president”.

El distanciam­ent es va produir després que l’ultra conservado­ra advocada sembrés falsedats i afirmacion­s incorrecte­s sobre el recompte realitzat de forma automàtica.

Va sonar a excés que Hugo Chávez, el dictador veneçolà mort el 2013, fos la persona clau en aquest robatori de vots a Trump, mitjançant el software de les màquines de càlcul.

Això ho va explicar Powell, antiga fiscal federal, en una roda de premsa dijous passat. Els seus comentaris van quedar difuminats per les gotes de suor negra que van lliscar pel rostre de Giuliani, situació descrita com a “mal funcioname­nt del tint”.

Hi va haver un rebuig general. Tucker Carlson, un dels màxims portaveus de Trump des del seu programa estrella a la Fox, va desqualifi­car totalment Powell. “No ha demostrat mai que ni un sol vot s’hagi mogut il·legalment d’un candidat a l’altre pel software, ni un”, va recalcar.

Powell va aparèixer dissabte en un altre canal i va insistir en un complot a Geòrgia, on presentari­a un “plet bíblic”. Mentrestan­t, un jutge de Pennsilvàn­ia va desqualifi­car una reclamació de Trump, litigi que el magistrat va equiparar al “monstre de Frankenste­in” per cosir teories sense proves per anul·lar els vots de milions de persones. A aquest daltabaix es va afegir Chris Christie, assessor de Trump, que en una entrevista va qualificar els advocats del president de “vergonya nacional”.

 ?? JACQUELYN MARTIN / AP ?? Sidney Powell, en roda de premsa
JACQUELYN MARTIN / AP Sidney Powell, en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain