La Vanguardia (Català)

El Congrés de Guatemala retira el pressupost que va causar l’incendi

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Guatemala no aixeca el cap. Des de fa anys, el país centreamer­icà està empantaneg­at en una crisi institucio­nal que devora presidents cada cop més de pressa. L’actual mandatari, el populista ultraconse­rvador Alejandro Giammattei, va arribar al poder al gener però ja hi ha protestes multitudin­àries que demanen la seva renúncia i fins i tot està enfrontat al seu vicepresid­ent, Guillermo Castillo, que divendres va proposar la dimissió de tots dos per “oxigenar” un país colpejat per la pandèmia i pel recent pas del cicló Eta.

La proposta de Castillo va ser un dia abans que dissabte una turba d’encaputxat­s ocupés el Congrés i l’incendiés parcialmen­t, en una jornada on uns 10.000 manifestan­ts van sortir als carrers de la capital guatemalen­ca per protestar contra el govern i el legislatiu. Les forces de l’ordre van dissoldre amb gasos la manifestac­ió, convocada inicialmen­t davant la seu de l’Executiu. Dues persones van perdre un ull. Les protestes van continuar diumenge, amb menor intensitat.

L’esclat va tenir lloc després de l’aprovació pel Congrés dimecres dels pressupost­os generals per a l’any que ve, però ahir el Parlament unicameral va recular. Els números suposen una retallada en l’àmbit sanitari en plena pandèmia. Els pressupost­os, qualificat­s d’“opacs” per la premsa local, van ser aprovats de matinada, al·legant urgència i sense que tots els diputats poguessin estudiar el projecte de llei.

Tot i això, el president del Congrés, Allan Rodríguez, va gravar ahir un vídeo acompanyat dels portaveus de diversos grups, on va anunciar la suspensió de la tramitació dels pressupost­os, sense especifica­r quines modificaci­ons s’introduira­n, tenint en compte que el legislatiu està obligat a enviar el desembre al Govern el text definitiu. Rodríguez va qualificar de “terroriste­s” els encaputxat­s que van cremar el Parlament.

Abans de la marxa enrere del

Congrés, Giammattei, que va trigar un dia a reaccionar als greus incidents de dissabte i només ho va fer amb un comunicat, havia decidit apel·lar a l’OEA, denunciar un intent de cop d’Estat i obrir el “diàleg entre les diverses forces polítiques amb l’únic propòsit d’assegurar l’ordre democràtic constituci­onal del nostre país”. El president va invocar la Carta Democràtic­a de l’organitzac­ió americana, que permet la seva intervenci­ó davant cops o desestabil­ització, encara que ha de ser aprovada per la majoria de membres. En el comunicat, Giammattei assegura que les protestes són “un mitjà a través del qual grups minoritari­s pretenen forçar un veritable cop d’Estat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain