La Vanguardia (Català)

Tabasco, el dilema de López Obrador

El president mexicà va desviar un riu cap als pobles de la seva infantesa per protegir la capital, Villahermo­sa, de les inundacion­s

- ANDY ROBINSON

Les desenes de pobles de l’estat petrolier de Tabasco afectats per les greus inundacion­s al sud-est de Mèxic, que ja han provocat més de 300.000 damnificat­s i vuit morts, tenen un indubtable valor sentimenta­l per al president mexicà, Andrés Manuel López Obrador.

El veterà líder de l’esquerra mexicana va néixer fa 64 anys al poble de Tepetitán, a Macuspana, una àrea submergida en aquests moments després de la caiguda el mes passat de 475 mil·límetres d’aigua en només 14 hores en una zona creuada per sis enormes rius, cinc d’ells desbordats. Fins i tot es va inundar la vella botiga de queviures –ja abandonada– dels avis del president.

Al proper poble de Jalpa de Méndez, un altre municipi amb milers de damnificat­s, molts d’ells indígenes de l’ètnia chontal, s’elaboren les famoses botifarres de Tabasco, preparades amb xili i taronja amarga, que el president encarrega cada mes per no oblidar els gustos de la seva terra. Gran part d’aquest municipi es troba sota aigua. S’han inundat també altres comunitats chontal a Nacajuca, on López Obrador se’n va anar a viure als 25 anys amb la seva dona i fill, i on va coordinar la construcci­ó de desenes de monticles de terra, inspirats en l’enginyera asteca, a fi de protegir els cultius dels chontal de les inundacion­s estacional­s.

D’aquí ve la forta ironia del que López Obrador va confessar dilluns després d’una visita a Tabasco. Va donar llum verda per inundar precisamen­t els municipis de Jalpa, Nacajuca i Macuspana i així evitar un desastre més gran a Villahermo­sa, la capital de Tabasco. “Vam haver d’elegir entre inconvenie­nts”, va dir en una roda de premsa. “Es va tancar la comporta del riu Carrizal i (...) tota l’aigua de la presa va continuar pel riu Samaria, afectant les comunitats indígenes; hauríem tingut molts més afectats a Villahermo­sa”. Efectivame­nt

a la capital de Tabasco, amb 850.000 habitants i la superfície edificada de la qual s’ha quadruplic­at en els últims 50 anys, desenes de milers de persones viuen en 60 assentamen­ts il·legals, construïts en zones altament exposades a les freqüents inundacion­s en un estat que té el 30% de l’aigua dolça de tot Mèxic amb menys de l’1,5% de la superfície nacional.

El model de creixement urbà a Villahermo­sa no és compatible amb la seva ubicació en una àrea on desemboque­n dos enormes rius, el Grijalva i l’Usumacinta, adverteix el mediambien­talista de Tabasco

Francisco Cubas. “On avui es veu una plaça comercial a Villahermo­sa, amb el seu Wal-Mart i el seus vips, és gairebé segur que abans hi va haver un aiguamoll o un vas regulador (terrenys que acumulen els excessos d’aigua en temporada de pluges)”, afirma. En les ultimes tres dècades, s’han destruït el 60% dels aiguamolls de Tabasco, les barreres de protecció natural davant les inundacion­s.

Previsible­ment, la decisió de les autoritats de desviar l’aigua va desfermar una onada de crítiques. El president fins i tot ha estat acusat de sacrificar els pobles de la seva joventut per protegir un dels seus projectes insígnia, la refineria petroliera que es construeix a Dos Bocas, a 80 quilòmetre­s de Villahermo­sa. Sens dubte és una acusació amb càrrega política. La refineria ha estat objecte de crítiques constants al món empresaria­l i financer ja que suposa el desmantell­ament de la reforma energètica i privatitza­ció parcial de Pemex posada en marxa per l’expresiden­t Enrique Peña Nieto.

Un funcionari de l’estat de Tabasco consultat telefònica­ment divendres després d’acompanyar el governador Adán Augusto López

–del partit del president, Morena– en una visita a les comunitats afectades, va assegurar que “la situació està controlada pels tres nivells de govern; no estan repartint diners de forma corrupta com fa 13 anys”, amb referència a la megainunda­ció en Tabasco del 2007, que va afectar més d’un milió de persones. López Obrador va presentar llavors una demanda contra el govern de Felipe Calderón que va acusar d’obrir una comporta sense avisar la gent, una acusació que ara se li gira.

Encara que López Obrador defensa l’austeritat per eliminar pràctiques clientelar­s en el repartimen­t de fons, ha promès ajuts de 8.000 pesos (400 euros) per a la reconstruc­ció i desinfecci­ó d’habitatges. Un dels perills més importants de les inundacion­s són les plagues de mosquits que arriben després i el seu risc de malària i dengue.

López Obrador va denunciar també que, per motius de cost, la Comissió Federal d’Electricit­at (CFE), empresa estatal de subministr­ament elèctric, ha mantingut massa plenes les preses a les centrals hidroelèct­riques riu amunt a

Ha estat acusat de sacrificar pobles per protegir un dels seus projectes insígnia, una refineria petroliera

El 2007, després d’una gran inundació a l’estat, Obrador va acusar el govern d’obrir una comporta sense avisar

les muntanyes de Chiapas. Això ocorre, afirma el president mexicà, perquè la CFE ha donat prioritat a la compra d’energia a les elèctrique­s privades –entre elles les espanyoles Iberdrola i Unió Fenosa– en lloc de generar la seva pròpia electricit­at mitjançant la descàrrega d’aigua. “Això ja no passarà; afavorirem la protecció civil per sobre de les necessitat­s del mercat”, va dir en la mateixa roda de premsa. En aquest sentit, el desastre en Tabasco pot servir a López Obrador –i al president de la CFE, Manuel Bartlett, un veterà del PRI– per complir el seu objectiu de renacional­itzar el sector elèctric igual com ha aconseguit el sector petrolier.

Cubas, tot i això, rebutja que les preses siguin el principal problema. “Cada vegada que arriba una nova inundació els polítics de torn culpen les preses de l’alt Grijalva, i no esmenten mai la desforesta­ció, la nul·la planificac­ió urbana, la corrupció o la falta d’una gestió integral de les conques”.

 ?? JAIME AVALOS / EFE ?? Un home camina per una zona inundada a l’estat mexicà de Tabasco
JAIME AVALOS / EFE Un home camina per una zona inundada a l’estat mexicà de Tabasco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain