La Vanguardia (Català)

L’activista hongkonguè­s Wong pot anar a presó per haver-se manifestat

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Des que el 2014 el seu rostre adolescent va assolir l’estatus d’icona del moviment prodemocrà­tic de Hong Kong, la vida de l’activista Joshua Wong ha estat un continu tràfec pels tribunals esquitxat amb breus estades a la presó. Ahir, el seu expedient judicial va sumar un nou capítol després de declarar-se, juntament amb dos companys més, culpable de participar en una reunió il·legal l’any passat. En una setmana coneixeran el seu càstig, que podria comportar fins a cinc anys de presó.

Wong, de 24 anys, és jutjat amb uns altres dos coneguts activistes, Ivan Lam (26 anys) i Agnes Chow (de 23), per una manifestac­ió davant la comissaria central el juny del 2019 durant els inicis de l’onada de protestes que va sacsejar aquest territori semiautòno­m. Els tres, exmembres del dissolt partit Demosisto, no van voler explicar per què havien decidit declararse culpables. Però en una publicació en el seu compte de Facebook diumenge, Wong va avançar que havia pres aquesta decisió després d’examinar les proves de la fiscalia i consultar amb el seu advocat. A l’entrada al jutjat, van assegurar estar que estaven preparats per ser tancats. “Potser les autoritats desitgen que m’estigui a la presó un període rere l’altre. Però estic convençut que ni les reixes de la presó, ni la prohibició a [presentar-se a] les eleccions, ni cap altre poder arbitrari no ens impedirà exercir el nostre activisme”, va subratllar.

Ara, tots tres hauran d’estar en presó preventiva fins que dimecres de la setmana que ve es llegeixi la sentència, mentre esperen que el seu cas atregui l’atenció de la comunitat internacio­nal sobre un sistema que consideren “manipulat” pel Govern de Pequín.

El trio va ser detingut per primera vegada en relació amb aquests càrrecs al juliol, tan sols una setmana després de l’entrada en vigor de la nova llei de seguretat nacional imposada per Pequín per al territori, que castiga fins i tot amb cadena perpètua delictes com el de secessió, subversió, terrorisme o col·lusió amb forces estrangere­s. Des d’aleshores, almenys 31 persones han estat detingudes per la suposada violació d’aquesta normativa, tot i que encara ningú no ha estat condemnat en ferm.

L’efecte dissuasiu d’aquesta llei, sumat a les restriccio­ns imposades pel coronaviru­s, han permès a les autoritats apaivagar unes protestes que fa just un any vivien el seu moment més àlgid amb la presa i setge de diverses universita­ts. Unes 10.000 persones han estat arrestades fins a la data, i unes 2.000 ja estan processade­s. En les últimes setmanes, la campanya d’assetjamen­t de l’oposició s’ha intensific­at. Tan sols des de començamen­ts de mes han estat capturades 23 persones, inclosos vuit legislador­s del Parlament local per la seva actuació durant una caòtica sessió al maig en la qual hi va haver crits, mals gestos i alguna empenta.

A més, fa gairebé dues setmanes, tot el grup prodemocrà­tic del Parlament local va dimitir en bloc com a protesta per la inhabilita­ció de quatre companys. Passi el que passi la propera setmana, Wong haurà de continuar amb els seus passejos pels jutjats, ja que sobre ell pesen altres càrrecs per haver participat en una assemblea no autoritzad­a l’octubre del 2019 i una altra el juny del 2020 en commemorac­ió de la matança de Tiananmen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain