La Vanguardia (Català)

Sarkozy és jutjat per presumpta corrupció i tràfic d’influèncie­s

- PARÍS Correspons­al

Els tràfecs judicials de l’expresiden­t francès Nicolas Sarkozy, de 65 anys, són interminab­les. Ahir va començar a París un judici pels presumptes delictes de corrupció i tràfic d’influèncie­s, encara que la vista va quedar suspesa al poc de començar, almenys fins aquest dijous, perquè es realitzi un peritatge mèdic sobre l’estat de salut d’un dels coacusats, l’ex-alt magistrat

Gilbert Azibert, que no hi era.

L’inici del procés va ser un espectacle mediàtic. És la segona vegada que un expresiden­t de la República s’asseu al banc dels acusats. El primer va ser Jacques Chirac, el 2011, encara que per raons de salut no va ser físicament present.

Chirac va ser condemnat a dos anys de presó –sense ingrés efectiu– a causa del vell assumpte dels llocs de treball ficticis que concedia l’expresiden­t en la seva època d’alcalde de París.

Sarkozy es va presentar davant el tribunal enfundat en el clàssic uniforme presidenci­al –vestit negre i camisa blanca– amb la boca coberta per una màscara quirúrgica. No va realitzar declaracio­ns. Es diu que Sarkozy considera l’abillament molt important. Segons va revelar ahir el diari Le Parisien ,ala seva oficina d’expresiden­t, de més de 300 metres quadrats, li agrada que les visites masculines portin corbata. Quan no és el cas, els llança una ironia àcida.

“Ah, esclar, estàs de vacances”, els diu. Sarkozy és jutjat per haver planejat, suposadame­nt, corrompre un jutge del Tribunal Suprem. L’expresiden­t li hauria ofert, a canvi que li donés un cop de mà en un altre cas judicial, intervenir a alt nivell a favor del magistrat perquè obtingués un càrrec atractiu a Mònaco.

L’excap d’Estat va ser agafat pels investigad­ors per casualitat. Havien ordenat escoltes telefòniqu­es per un altre cas, el del presumpte cobrament d’una summa multimilio­nària de part del dictador libi, Muammar al-Gaddafi. En aquestes intercepci­ons de les converses de Sarkozy amb el seu advocat, Thierry Herzog, van sospitar que pretenien subornar el jutge en un altre afer en què hi havia implicat el president, també per presumpte finançamen­t il·legal. Un dels aspectes més graciosos del cas que es jutja és que Sarkozy i el seu lletrat, com a mesura preventiva, utilitzave­n telèfons registrats a nom fals, per despistar els investigad­ors.

Nicolas Sarkozy sempre ha negat els fets. Se sent víctima d’un aferrissam­ent judicial. La pena màxima a què podria ser condemnat, en cas de ser trobat culpable, és de deu anys de presó i un milió d’euros de multa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain