La Vanguardia (Català)

El PP manté el pols per la llei Celaá malgrat els avisos de la Moncloa

La ministra d’Educació critica que Casado cridi a la desobedièn­cia

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Pablo Casado no atén les advertènci­es que li han llançat les últimes hores des del Govern central i des del PSOE, i continuarà endavant amb la intenció de portar l’ofensiva contra la llei Celaá, cosa que inclou que les comunitats autònomes que governa el PP legislaran en el desenvolup­ament de la llei, amb l’objectiu de minimitzar-ne els efectes, sobretot pel que fa a l’educació concertada, l’especial i el castellà.

Aquest anunci del president del PP, que no esperarà que la Lomloe estigui aprovada –va pel camí d’aprovar-se al Congrés definitiva­ment després d’arribar al segon tràmit de convalidac­ió al Senat– per intentar anar-hi en contra, sinó que la campanya es desenvolup­arà immediatam­ent, va portar el

PSOE i el Govern a retreure ahir al president del PP l’actitud i a deixar-li clar que “les lleis orgàniques, com ara la llei d’Educació, no es poden qüestionar en l’aplicació per part de cap comunitat autònoma”. La ministra del ram, Isabel Celaá, va recordar a Casado que la nova norma té el suport de set forces polítiques i està en via d’aprovació pel Congrés, “i sorprèn que el líder de l’oposició cridi a la desobedièn­cia”.

Però tant Pablo Casado com els seus presidents autonòmics han deixat clar que no és una qüestió de desobedièn­cia, sinó d’aprofitar el marge, per petit que sigui, que els permet la llei per adaptar la norma a les seves autonomies, de manera que l’aplicació sigui la mínima possible.

De fet, un dels principals barons del PP, Alberto Núñez Feijóo, va deixar clar que no hi haurà desobedièn­cia ni boicot a la llei. Va assegurar que l’Executiu gallec pretendrà que la nova norma tingui “l’aplicació més mínima possible” a Galícia que permeti el marc normatiu, perquè “és una mala llei”, ja que “té una visió de la societat espanyola reduccioni­sta” i divideix, ja que “només hi pot haver un model”, que és “el que tenen el Govern central o els seus socis”.

Segons el president gallec, la Xunta no comparteix la norma i continuarà aplicant, “en la mesura possible”, la normativa educativa gallega actual, “tret que, per imperatiu legal, hi hagi algun precepte de compliment obligat”.

Per exemple, pel que fa a la llengua vehicular, a Galícia, va dir Feijóo, “continuare­m amb els dos idiomes, gallec i castellà, i no un

Feijóo explica que no es tracta de desobeir, sinó d’utilitzar el marge que hi ha per modular la Lomloe

de sol”. El president gallec també està disposat que continuïn existint els acords amb les escoles de l’educació concertada, i la renda no serà el factor determinan­t per decidir si un fill ha d’anar a una escola privada o a una de pública.

Els populars recorden que el que faran els seus governs autonòmics no és nou, perquè les comunitats governades pel PSOE van fer el mateix quan es va aprovar la llei Wert, quan era president Mariano Rajoy. Llavors els governs autonòmics socialiste­s també van aprofitar al màxim el marge de maniobra que els donava la Lomce per endarrerir l’entrada en vigor i l’aplicació de tots els preceptes.

Però el Govern central no només retreu a Casado l’actitud sobre la llei Celaá, sinó també aspectes com el de la immigració, després de la visita del president del PP a les Canàries el cap de setmana. El ministre de Foment i secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, va demanar prudència a Casado a l’hora de tractar els problemes de la immigració. Durant el viatge a les Canàries el president del PP va demanar devolucion­s immediates. Ahir Ábalos va assegurar que “s’està treballant en la repatriaci­ó” dels immigrants, però no té “tan clar” com fer-ho de manera “immediata”, com demana el líder popular.

 ?? DANI DUCH ?? Isabel Díaz Ayuso, Pablo Casado i José Luis Martínez Almeida participen en la manifestac­ió contra la llei Celaá de diumenge a Madrid
DANI DUCH Isabel Díaz Ayuso, Pablo Casado i José Luis Martínez Almeida participen en la manifestac­ió contra la llei Celaá de diumenge a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain