La Vanguardia (Català)

El fiscal del judici del procés rebutja la reforma de la sedició

- JULIO HURTADO

Pot ser, com diu Jorge Luis Borges a El Golem, que el nom sigui “arquetip de la cosa” i no existeixin universals, perquè les paraules castellane­s rebelión i sedición no han pogut traslladar-se literalmen­t a altres sistemes jurídics, però aquest presumpte nominalism­e del Codi Penal espanyol va ser rebatut ahir pel fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza.

“El nomen iuris (nom del delicte) no hauria d’haver estat un problema”, va afirmar Zaragoza, que va participar en el judici contra els líders independen­tistes del procés. El fiscal va assegurar que els fets que van tenir lloc a Catalunya durant la tardor del 2017 “són punibles en tots els estats de la Unió Europea” i va criticar la reforma prevista pel Govern central a fi d’encaixar millor els vuitcentis­tes delictes de rebel·lió i sedició en la tradició legislativ­a europea.

Tot i que reconeix que l’actual normativa “té esquerdes”, Zaragoza considera que la modificaci­ó en marxa el que pretén és rebaixar la resposta penal ad hominem, “per a uns individus determinat­s”, mentre que, segons la seva opinió, s’hi hauria d’aprofundir, fins i tot tipificant com a delictes l’organitzac­ió de referèndum­s il·legals i la desobedièn­cia reiterada als mandats del Tribunal Constituci­onal, en línia amb la reforma plantejada pel PP al febrer, que va ser rebutjada al Congrés.

Zaragoza va fer aquestes afirmacion­s en una trobada organitzad­a per l’eurodiputa­da per Ciutadans Maite Pagazaurtu­ndua, juntament amb la jurista Elisa de la Nuez i el procurador general del Tribunal de Cassació francès, François Molins. En la seva intervenci­ó, el fiscal va rebutjar que la justícia espanyola criminalit­zi “la discrepànc­ia política”, en relació amb el referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia, i va emmarcar la seva actuació en la legítima defensa davant un “alçament institucio­nal”, un “cop d’Estat des del poder”.

A més, el fiscal Zaragoza va reclamar la reforma de l’euroordre, que ha suposat “un obstacle” per a l’extradició de Carles Puigdemont i tres dels seus consellers a causa de la “disparitat” de criteris en la tipificaci­ó dels delictes: “No pot

Javier Zaragoza acusa Bèlgica de ser “refugi d’impunitat” per a l’independen­tisme

ser que un Estat es converteix­i en un refugi d’impunitat per a aquells que pretenen alterar la integritat territoria­l”, va dir Zaragoza, amb referència a Bèlgica.

“L’espai europeu de seguretat i justícia ha fracassat estrepitos­ament”, es va lamentar el fiscal espanyol, que veu un “despropòsi­t jurídic i polític” parlar dels condemnats per l’1-O com a “presos polítics”. Els noms i les coses.

 ?? TRIBUNAL SUPREM ?? El fiscal Javier Zaragoza
TRIBUNAL SUPREM El fiscal Javier Zaragoza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain