La Vanguardia (Català)

Junts i ERC refan els nexes al Govern i se citen per després del 14-F

- ÀLEX TORT

Tant aviat es burxen l’un a l’altre com després proven de reconduir la situació. Després de tot el desgavell de la setmana passada –filtracion­s, destitucio­ns a Treball, etcètera–, ara Junts per Catalunya (JxCat) i ERC mostren la voluntat de formar

“un govern independen­tista” un cop celebrades les eleccions i de redreçar les relacions a l’Executiu català per tal de gestionar el millor possible la pandèmia. “Hem après la lliçó” i a partir d’ara “tot anirà molt millor”, va voler girar full la vicepresid­enta i portaveu de Junts, Elsa Artadi. “S’ha reconduït ja la situació de tensió i de conflicte de la setmana passada dins del Govern”, va expressar la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta.

Fins i tot, malgrat comparèixe­r en rodes de premsa separades, ahir van semblar posar-se d’acord per dir en pocs minuts de diferència que cal deixar “d’especular” amb un possible ajornament electoral.

JxCat i ERC són al capdavant d’un Govern que ha de gestionar la pandèmia com a mínim fins al 14 de febrer, quan estan previstes les eleccions. No és cap bagatel·la. Per això totes dues formacions es van instar ahir a acabar la legislatur­a de la millor manera possible. Tots dos actors assumeixen que les baralles poden minar de retruc la confiança dels electors en l’objectiu nacional.

“El caos no ajuda, és contraprod­uent per aquests horitzons que ens demana la ciutadania”, va admetre Vilalta.

Però Junts i Esquerra també van posar els llums llargs i es van instar a trobar-se després dels comicis al Parlament. De fet, si es tenen en compte les darreres enquestes, sembla inevitable que s’hagin d’entendre per tornar a formar Govern, atès que la correlació d’escons que se’ls atorga no varia gaire el dibuix parlamenta­ri.

Artadi va ser subtil. Quan se li va preguntar si estaria disposada a pactes postelecto­rals amb el PDECat, la portaveu de Junts va assegurar que el compromís de la seva formació és “treballar per aliances i governs de la Generalita­t nítidament independen­tistes”. Vilalta va ser més clara i va assegurar que ERC vol liderar un Govern independen­tista “com més ampli millor”.

No obstant això, la republican­a va afegir una mica de pebre a les bones paraules entre Junts i ERC. Va advertir els postconver­gents que “aquells que van repetint mantres” sobre un nou tripartit amb el PSC i els comuns “ho fan només amb finalitats electorals”.

La portaveu de Junts va seguir la línia conciliado­ra i va convidar el Govern a treballar “amb màxima lleialtat i tranquil·litat” per seguir donant seguretat a la ciutadania davant la Covid-19.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain