La Vanguardia (Català)

Ribó demana que una comissió avaluï la idoneïtat d’anar a votar al febrer

El Síndic creu que s’hauria de prendre una decisió abans del 15 de gener

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va avivar ahir la polèmica per la data dels pròxims comicis autonòmics i la possibilit­at que no tinguin lloc el 14 de febrer, tal com està previst. En un informe que va fer d’ofici per calibrar la possible afectació dels drets dels catalans en un context electoral i que va presentar en una roda de premsa des del Parlament va proposar la creació d’una comissió d’experts independen­ts de l’àmbit sanitari i jurídic, nacionals i internacio­nals, que elabori un dictamen abans del 15 de gener sobre la idoneïtat de fer o no aquestes eleccions al febrer.

La decisió es prendria consideran­t els indicadors epidemiolò­gics i l’evolució de la pandèmia, i tenint en compte des del punt de vista legal el dret fonamental del sufragi actiu. A parer de Ribó hi hauria d’haver “un acord de país del Govern amb els altres partits que garanteixi el dret a vot” i s’haurien de marcar criteris objectius, sanitaris i constituci­onals “per decidir si hi ha les condicions” per celebrar les eleccions o no.

Amb el calendari actual, si s’arriba a la conclusió al gener que no hi pot haver comicis, s’haurien d’ajornar o suspendre un cop ja estiguin convocats; a mitjans de desembre es dissoldrà el Parlament i s’acabarà la legislatur­a.

En aquest sentit, el Síndic apunta que “cancel·lar unes eleccions ja convocades pot arribar a ser necessari consideran­t les limitacion­s causades per la pandèmia” i que seria “raonable”. Així, recorda que al març a Galícia o Euskadi ja es van ajornar, amb les llistes ja proclamade­s, els comicis autonòmics que s’havien de celebrar l’abril d’aquest any i que al final van ser al juliol.

També afirma que si arribéssim a aquesta situació “és primordial allunyar qualsevol sospita que la decisió pugui estar causada per càlculs partidiste­s”. Per això, convida les forces a acordar per endavant amb “el màxim consens social i polític” quins factors i llindars ens portarien a l’ajornament de la cita amb les urnes, perquè altrament podríem tenir “una situació jurídica complexa”.

Una altra possibilit­at que preveu el Síndic davant la impossibil­itat del vot electrònic o d’urnes mòbils és una legislació exprés ad hoc perquè es pugui votar durant més d’una jornada i adaptar altres qüestions com ampliar meses i el vot per correu. Catalunya no té llei electoral pròpia i la reforma hauria de ser d’àmbit estatal. Si es fa a la Cambra catalana només podrien impulsar una llei provisiona­l els grups, ja que el Govern està en funcions, i s’hauria d’aprovar per lectura única. Una altra opció és una interpreta­ció extensiva de la norma actual, la Loreg.

Divendres la consellera portaveu, Meritell Budó, ja va obrir la porta a l’ajornament en cas que no es pugui garantir el dret de vot a tothom, cosa que va provocar el malestar de l’oposició. Els altres partits consideren que l’Executiu té temps de sobres per preparar aquesta cita, i alguns van acusar Junts per Catalunya de fer càlculs partidiste­s. Diumenge el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també de JxCat, es va inclinar perquè les eleccions siguin el 14 de febrer però no “a qualsevol preu” i sempre que la situació no estigui “descontrol­ada”.

Amb aquests elements, el PSC va exigir ahir al vicepresid­ent en funcions de president, el republicà Pere Aragonès, que aclareixi quina és la posició del Govern, i va tornar a demanar, com ja van fer tots els grups divendres, que es convoquin els diferents actors a una reunió per abordar com serà la campanya i les votacions. La trobada encara no té data i segurament tindrà lloc al Parlament.

Eva Granados, portaveu dels socialiste­s, també va carregar contra el Síndic i va dir que la responsabi­litat és de l’Executiu català, de qui organitza les eleccions. “El Síndic no fa la seva feina i es fica en el que no li demanen. Ens agradaria que es fixés en com estan les residèncie­s o en l’atenció sanitària”, va assenyalar.

L’informe aposta perquè hi hagi el màxim consens per allunyar la sospita de partidisme en cas d’ajornament

 ?? ELISEO TRIGO / EFE ?? Una dona dipositant el vot a les eleccions gallegues el 12 de juliol
ELISEO TRIGO / EFE Una dona dipositant el vot a les eleccions gallegues el 12 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain