La Vanguardia (Català)

La resposta a la llei Celaá

-

El Congrés dels Diputats va aprovar dijous en sessió plenària el dictamen de la Lomloe, vuitena llei d’Educació de l’últim mig segle. La nova norma va obtenir 177 vots a favor (en necessitav­a 176 per ser aprovada, atès que és llei orgànica), 148 en contra i 17 abstencion­s. Aquesta llei –la llei Celaá– està cridada a ser, a partir de febrer, la substituta de la Lomce, coneguda com a llei Wert, en vigor durant els darrers set anys.

L’oposició va reaccionar de forma aïrada a aquesta aprovació –no folgada, però sí clara– del Congrés, cambra en la qual resideix la representa­ció dels espanyols. Vam poder veure-ho el mateix dijous, quan els escons populars van prorrompre en crits de “llibertat, llibertat” per expressar la seva contrariet­at, com si el resultat de la votació no fos un efecte més del règim democràtic i de llibertats vigent a Espanya.

L’enrenou del Congrés va tenir la seva extensió aquest cap de setmana amb les manifestac­ions organitzad­es en ciutats de tot el país –tret de, significat­ivament, a Catalunya, País Basc o la Comunitat Valenciana–, per defensar al carrer el que s’havia perdut al Congrés. Al seu torn, l’esmentat enrenou va trobar eco en els mitjans de comunicaci­ó amb una línia editorial que coincideix amb la dels partits contraris a la Lomloe.

Fins aquí, res de nou sota el sol. El Parlament pren decisions per majoria, els descontent­s expressen la seva opinió al carrer i els mitjans afins fan de caixa de ressonànci­a. Una altra cosa és que l’oposició pretengui aplicar al seu aire la nova llei a les comunitats que controla, o denunciar-la davant el Constituci­onal. I una altra cosa és també que les idees que es divulguen en les protestes no es correspong­uin sempre amb la veritat, i tot i això siguin repetides un cop rere l’altre, com si la reiteració fos el talismà per convertir-les en bones.

Era previsible que alguns espanyols, entre ells els que van votar els partits de la coalició governamen­tal, valoressin aquesta norma com un progrés, alineat amb les directrius europees que persegueix­en la millora de la qualitat i de l’equitat en l’ensenyamen­t. I era previsible que part dels ciutadans conservado­rs creguessin veure-hi retallades a les llibertats. El que no és acceptable, encara sent també previsible, és que els arguments esgrimits en aquesta línia siguin grollers.

Els principals punts de fricció en el debat de la Lomloe són els relatius a l’escola concertada, al paper del castellà en l’ensenyamen­t, l’educació especial o la religió.

Respecte al primer, es pot dir que l’escola concertada no tindrà d’ara endavant els mateixos suports, ja que la Lomloe preveu concentrar els ajuts oficials a l’escola pública i reduir-la als centres que segreguin per sexe o raons socioeconò­miques. Però no és rigorós afirmar, com es fa, que la Lomloe persegueix eliminar la concertada.

Es pot dir, ja que així ho recull la Lomloe, que el castellà no serà llengua vehicular en l’ensenyamen­t a Catalunya (en la pràctica ja no ho era). Però no és rigorós afirmar que el castellà desapareix­erà de la nostra comunitat, on es garanteix el seu domini ple a l’acabar l’educació obligatòri­a.

Es pot dir que, seguint directrius de l’ONU i de l’Agenda 2030, la Lomloe proposa desenvolup­ar un pla a deu anys vista perquè els centres ordinaris puguin atendre més bé alumnes discapacit­ats. Però no és rigorós afirmar que es vol eliminar els centres d’educació especial.

Es pot dir que l’ensenyamen­t de la religió ja no serà obligatori (encara que sí d’oferta obligatòri­a i elecció lliure). Però no és rigorós afirmar que es vol prohibir la religió.

Volem pensar que darrere d’aquestes hipèrboles i exageracio­ns hi ha el desig de millorar l’educació, una cosa compartida per tots els espanyols –i que per cert la llei Wert no va aconseguir en gran mesura–. Però creiem també que la manera com se n’abusa és molt poc educativa.

Es recorre a hipèrboles i exageracio­ns per atacar la Lomloe, i això és molt poc educatiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain