La Vanguardia (Català)

Sanitat avisa que caldrà fer servir la mascareta durant tot el 2021

El Tribunal Suprem avala l’obligatori­etat d’aquesta protecció: “És necessària”

- CELESTE LÓPEZ

L’optimisme sorgit després de l’arribada, cada vegada més a prop, de les vacunes contra la Covid-19 i l’anunci del president del Govern central, Pedro Sánchez, que els primers sis mesos de l’any una bona part de la població (es parla d’un 50%) estigui vacunada ha fet que molts ciutadans s’hagin pensat que l’obligació de fer servir la mascareta es podria acabar a partir de l’estiu. Però no és així. Les mascaretes han vingut per quedar-se molt de temps; de moment, tot el 2021. També les altres mesures bàsiques de seguretat, com mantenir la distància interperso­nal i rentar-se les mans contínuame­nt.

Ho han indicat a La Vanguardia fonts del Consell Interterri­torial de Salut, òrgan en què hi ha representa­ts el Ministeri de Sanitat i els consellers de les comunitats autònomes i en què s’acorden els passos en la lluita contra la pandèmia.

Segons les mateixes fonts, en aquest fòrum s’ha tractat el tema de les mascaretes, i ha quedat clar que el seu ús s’haurà de mantenir “durant molts mesos, independen­tment de l’arribada de les vacunes”. L’explicació és clara. Durant un temps, conviuran ciutadans vacunats amb d’altres que no ho estan i que cal protegir. A més a més, encara hi ha moltes incògnites sense resoldre pel que fa als sèrums, quant durarà la immunitat, les possibilit­ats de reinfecció o si les vacunes eviten la infecció o la malaltia, entre altres qüestions.

El 2021 estarà marcat per la vacunació de la població (primer els més vulnerable­s i, després, la resta, si és que hi ha prou producció), un procés que vol temps. De moment, les companyies que van més avançades en la producció de vacunes (Pfizer, Moderna i AstraZenec­a) ja han indicat que caldran dues dosis per a la immunitzac­ió. Alguns experts pensen que el pla de vacunació es prolongarà tot aquest hivern. Davant aquesta situació, caldrà continuar amb la mascareta, la distància interperso­nal de dos metres i la rentada de mans durant, “com a mínim”, tot el 2021.

Els experts en salut pública pensen que s’ha de conscienci­ar la població que l’arribada de la vacuna no és el final de la pandèmia, sinó el camí per erradicar-la. Però que encara falta molt temps per això, amb les mascaretes com a companyes.

Un acompanyam­ent obligatori que ahir mateix va ser avalat per la justícia. El Tribunal Suprem ha confirmat l’ús obligatori de les mascaretes imposat pel Ministeri de Sanitat al maig pel fet que es tracta d’una mesura “necessària i proporcion­ada” per protegir la salut pública davant la progressió de la pandèmia de la Covid.

La Sala Contencios­a Administra­tiva del Suprem ha desestimat així el recurs d’un ciutadà que va

El procés de vacunació serà llarg i amb moltes incògnites, com el període de durada de la immunitat

al·legar que aquesta imposició vulnera, entre d’altres, els seus drets fonamental­s a la integritat física i moral i a l’honor. El Suprem sentencia que la disposició de Sanitat va ser legítima i argumenta que els hipotètics riscos que comporti l’ús de la mascareta sempre seran més petits que el benefici que proporcion­a com a forma de prevenció.

El recurrent era partidari d’afavorir els contagis per desenvolup­ar immunitat de grup, considerav­a injustific­ada la declaració de l’estat d’alarma, negava que el sistema sanitari hagués estat al caire del col·lapse i denunciava la imposició de l’ús de mascaretes.

El tribunal, en una sentència de què ha estat ponent la magistrada Celsa Pico Lorenzo, deixa clar que “en una indiscutib­le situació de pandèmia com la generada pel virus de la Covid-19, que, notòriamen­t, no se circumscri­u al territori espanyol, és evident que ha de prevaler l’interès general sobre l’individual; és a dir, el dret a la vida de la majoria dels ciutadans sobre la pretensió individual aquí exercida de contraure el virus per adquirir immunitat”. El Suprem imposa al ciutadà el pagament de les costes amb una xifra màxima de 3.000 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain