La Vanguardia (Català)

Urbanisme de gènere per renovar les zones industrial­s

Barcelona posa en marxa millores urbanístiq­ues dels polígons a partir de marxes exploratòr­ies de dones

- SILVIA ANGULO

Els polígons industrial­s de Barcelona solen tenir un espai públic poc cuidat, que no convida a passejar-hi i que durant la nit, quan s’acaba l’activitat, fan por perquè són foscos i tenen massa racons en penombra. En molts casos aquestes zones queden al mig de barris i es converteix­en en fronteres que els ciutadans no volen travessar. Per això l’Ajuntament posa en marxa la remodelaci­ó amb perspectiv­a de gènere, un urbanisme de mirada inclusiva per atendre les necessitat­s d’uns col·lectius com ara dones, persones grans i nens que tradiciona­lment se senten expulsats de l’espai públic.

Els polígons del Bon Pastor, Torrent de l’Estadella, La Verneda Industrial i Montsolís tenen un 30% de treballado­rs dones, que en la majoria dels casos es dediquen a llocs de treball administra­tius. Elles també són usuàries d’aquests espais, com les veïnes que hi passen cada dia per portar els nens a l’escola, anar a comprar, al banc, al CAP... L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb 205 empreses, va posar en marxa l’any passat una marxa exploratòr­ia amb dones per analitzar com es poden millorar aquestes zones.

La reforma del carrer Caracas, estrenat recentment, és el primer exemple d’aquesta transforma­ció d’incloure la vida quotidiana en la reurbanitz­ació de carrers i avingudes. Aquesta estratègia d’urbanisme de gènere ja es va implantar a la colònia Santiveri i també està previst estendre-la pel 22@.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va explicar ahir que l’urbanisme no és neutre i que ara es pretén incloure la vida quotidiana en les millores que es fan al carrer. Establir itineraris segurs de dia i de nit, amb passos de vianants, mobiliari urbà o més transport públic, ja que són les dones, les persones grans i els nens els principals usuaris de bus i metro a Barcelona.

“La diagnosi d’aquests espais

L’àrea fabril de Torrent de l’Estadella incorporar­à d’aquí un mes iniciative­s de caràcter tàctic

ens va permetre establir una sèrie de millores que durem a la pràctica els pròxims mesos”, va dir ahir la tinenta d’alcalde de Feminismes Laura Pérez. En aquest sentit, va explicar que s’està augmentant la connectivi­tat entre els barris per generar activitat i evitar la solitud d’aquests espais quan no hi ha activitat econòmica. Pérez va explicar que aquestes iniciative­s en aquestes àrees industrial­s s’han vinculat al pla de barris, i va detallar que són espais molt masculinit­zats, per la qual cosa ben aviat al Torrent de l’Estadella s’aplicaran mesures d’urbanisme tàctic per ampliar les voreres i es busquen ubicacions per pintar-hi murals.

Són accions que aspiren a frenar la segregació d’aquestes àrees. Per això el polígon del Bon Pastor es pretén integrar amb les operacions immobiliàr­ies de la Maquinista o de l’antiga Mercedes Benz.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El carrer de Caracas ha eixamplat les voreres, s’ha repaviment­at i ha millorat la il·luminació
MANÉ ESPINOSA El carrer de Caracas ha eixamplat les voreres, s’ha repaviment­at i ha millorat la il·luminació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain