La Vanguardia (Català)

El sistema de reciclatge amb recompense­s s’estén

El projecte Reciclos, que va començar amb una prova pilot en quatre localitats, ja arriba a setze municipis catalans

- JOSE POLO

El sistema de devolució i recompensa en la gestió de residus, amb premis per a les persones que reciclin, es va estrenar fa un any a Catalunya amb el projecte Reciclos d’Ecoembes. En aquell moment quatre poblacions es van afegir a la iniciativa: Sant Boi de Llobregat, la comarca del Pla de l’Estany, Igualada i Granollers. Ara ja és present en 16 municipis catalans i durant l’any que ve arribarà a 40 localitats espanyoles. Ahir, per exemple, es va presentar a Sevilla. “Reciclos ja està consolidat en diferents municipis i va creixent. Es tracta que el medi ambient i la tecnologia es donin la mà per millorar la societat”, explica el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué.

El funcioname­nt, força senzill per a l’usuari, es basa en la tecnologia mòbil i una mena de moneda virtual. Als contenidor­s grocs situats a la via pública s’hi incorpora un codi QR. Cada vegada que l’usuari hi vol dipositar un envàs, com per exemple una ampolla de plàstic, escaneja el codi i fotografia el residu. D’aquesta manera aconseguei­x reciclos, que és la moneda virtual o els punts del joc.

Amb els reciclos es pot optar a diferents sortejos, des de patinets elèctrics fins a rellotges, per exemple. D’altra banda, també es té l’opció de col·laborar amb entitats socials, oenagés o projectes de millora de les localitats.

“Creiem que aquest mètode ens pot ajudar a acostar-nos a la gent jove”, assegura la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Gavà, Gemma Badia. Aquesta ciutat del Baix Llobregat fa un mes que es va afegir a la iniciativa. “Pot motivar aquest segment de població, molt usuari del telèfon mòbil, l’eina que es fa servir”, afegeix Badia. “En diferents llocs d’Europa hi ha iniciative­s d’aquesta mena i funcionen”, recorda la tinenta d’alcalde de Gavà.

Sant Boi de Llobregat va ser una de les primeres ciutats que va incorporar Reciclos. Van arrencar amb tres barris, però al cap de pocs mesos van veure que el sistema funcionava i van decidir estendre’l a la resta de la localitat. “Ha suposat una gran oportunita­t per millorar els nostres índexs de recollida d’envasos, ja que durant l’últim any han augmentat un 14%, cosa que ha suposat un increment de 185 tones més respecte a l’any anterior”, assegura l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.

Segons ella, la clau de l’èxit del projecte és la “combinació de tecnologia, innovació social i participac­ió activa de la ciutadania”. L’alcaldessa destaca que “una part important dels incentius del sistema han estat projectes socials i locals. També és una oportunita­t de generar valor públic

Sant Boi de Llobregat augmenta un 14% el percentatg­e de recollida d’envasos en un any

i un impacte positiu en altres necessitat­s de la ciutat”.

A més d’estendre’s pels municipis, aquesta setmana Reciclos ha fet el salt al transport públic i tornarà a ser pionera a Catalunya. Fins a nou estacions de Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC) van incorporar divendres una màquina Reciclos que fa la funció dels contenidor­s. A més, aquesta setmana sis estacions més de l’operador de transport públic català s’afegiran a la iniciativa. “Cal agrair el compromís de la Generalita­t de Catalunya, que afavoreix la col·laboració publicopri­vada", opina Balagué.

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Un usuari fent servir el sistema Reciclos de recompense­s per reciclar a Sant Boi de Llobregat
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Un usuari fent servir el sistema Reciclos de recompense­s per reciclar a Sant Boi de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain