La Vanguardia (Català)

A les portes d’un canvi

- Alfred Rodríguez Picó Meteoròleg @AlfredRPic­o

Novembre ha estat més aviat sec, tret de zones del sud i oest i amb temperatur­es suaus. Els termòmetre­s per fi s’han decidit a baixar des de divendres passat, però aquests últims dies del mes seran moguts. Una borrasca atlàntica farà el que han fet algunes de les seves predecesso­res els mesos passats i que han estat la causa de pluges més o menys generals en les nostres latituds: desviar-se del seu camí habitual, viatjar cap a Portugal, Golf de Cadis... i ja tenim el vent de llevant amb les seves pluges associades a la nostra zona. Falten els detalls, fins on arribaran les pluges cap a l’interior i la seva durada. Ho aclarim.

CATALUNYA

S’acaba el temps tranquil i assolellat. Els núvols alts envairan el cel amb sol mig velat, a últimes hores núvols baixos a la costa, boires a zones de l’interior. Temperatur­es mínimes en lleuger augment. Demà el vent de llevant provocarà nuvolosita­t de tipus baix a la costa i comarques veïnes, alguna primera gota, però poca pluja.

Nit menys freda. Serà dijous i potser divendres quan el vent de llevant alterarà la situació marítima i plourà a la costa i prelitoral, poca variació de temperatur­a de la nit al dia, no sembla que la pluja pugui penetrar cap a l’interior o si ho fa, serà feblement. Algunes nevades al Pirineu oriental, en cotes al voltant dels 2000 metres.

ESPANYA I EUROPA

Pluges a Irlanda i Noruega. Anticicló fort sobre els Balcans, estabilitz­ant el temps a bona part del continent, tret de la península Ibèrica. Fred entre Finlàndia i Rússia occidental. A Espanya la nuvolosita­t de tipus alt i mitjà s’estendrà per totes les zones, amb les primeres pluges a la tarda a Galícia. A partir de mitjanit plourà a Portugal, Andalusia i Extremadur­a. Demà pluges a la meitat oest, traslladan­t-se dijous a la meitat oriental amb vent de llevant i alterant la situació marítima. Nits menys fredes, però màximes en descens. Entre dijous i divendres podria ploure amb ganes en punts del terç est.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain