La Vanguardia (Català)

Malalts que superen el càncer contra pronòstic encoratgen noves teràpies

Un estudi analitza les alteracion­s que fa que alguns tumors desaparegu­in

- CRISTINA SÁEZ

El glioblasto­ma és el tumor cerebral més agressiu, comú i letal, i les persones a qui es diagnostic­a tenen una esperança de vida mitjana de 14 mesos. Tot i això, hi ha excepcions. Hi ha un grup molt reduït de pacients, un de cada deu aproximada­ment, que tenen una supervivèn­cia almenys tres vegades més alta que la resta. Quan reben el tractament, els seus tumors es redueixen i, fins i tot, desapareix­en contra tot pronòstic. I això no només passa amb el glioblasto­ma, sinó també amb altres tumors d’estadi avançat i estès, com els de mama, pulmó o pàncrees, entre d’altres.

Durant anys, aquest fenomen havia estat un misteri per als metges, que es referien de manera col·loquial a aquests pacients com els llàtzer, en referència al personatge bíblic que torna a la vida. Ara, un estudi internacio­nal, liderat per l’Institut Nacional del Càncer (NCI) i amb participac­ió de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), ha aconseguit revelar part d’aquest enigma.

Han analitzat les mutacions i alteracion­s genètiques i epigenètiq­ues de 111 pacients llàtzer, i els resultats, publicats a la revista Cancer Cell, ofereixen dades per millorar l’efectivita­t dels tractament­s actuals del càncer.

“El que hem vist és que aquestes persones són afortunade­s, perquè el tumor que tenen ha acumulat per atzar defectes genètics i epigenètic­s que fan que sigui hipersensi­ble als fàrmacs”, diu l’investigad­or Icrea Manel Esteller, director de l’IJC.

A l’estudi, en 26 casos els investigad­ors van ser capaços d’identifica­r quatre alteracion­s i mutacions que expliquen el comportame­nt d’aquests càncers. Per començar, van trobar-hi defectes moleculars que impedeixen a la cèl·lula cancerosa de reparar el seu material genètic, de manera que, quan s’administre­n al malalt fàrmacs dirigits contra l’ADN tumoral, les cèl·lules malignes són incapaces de reparar els seus danys i moren. A l’article científic s’hi inclou el cas d’una persona amb glioblasto­ma viva deu anys després d’haver estat tractada amb el quimioterà­pic temozolomi­de, dirigit a l’ADN tumoral.

En segon lloc, van veure que alguns tumors són addictes a determinad­es vies cel·lulars que, si s’eliminen amb fàrmacs, impedeixen al tumor de continuar creixent. A més a més, van observar que algunes mutacions permeten que el sistema immunitari activi una resposta de defensa molt eficaç amb limfòcits B i cèl·lules assassines naturals. I, finalment, alguns càncers es divideixen i creixen molt lentament, cosa que explicaria que les persones que els pateixen tinguin una supervivèn­cia mitjana superior a la d’altres amb tumors similars.

“Tots aquests canvis moleculars al tumor poden explicar per què un fàrmac funciona per a unes quantes persones, però no per a la majoria”, diu Esteller, que creu que aquests resultats obren una via prometedor­a per millorar els tractament­s contra càncers en estadis avançats i metàstasi. “Podríem pensar a induir altres alteracion­s moleculars al tumor per crear un pacient llàtzer que respongués molt bé a un tractament dissenyat, per exemple, contra una determinad­a via cel·lular”.

Tot i així, dels 111 pacients que van respondre de manera excepciona­l inclosos a l’estudi, els investigad­ors no van aconseguir esbrinar què passava en 85 dels casos. Les dades moleculars que van obtenir no van ser suficients per extreure conclusion­s. “Només hem analitzat l’expressió i mutacions, però no components cel·lulars, modificaci­ons d’ARN, proteòmica i un llarg etcètera”, reconeix Esteller, que afegeix que “incloent-hi tot això podríem arribar a saber què passa en el 50% dels casos llàtzer”.

De fet, aquest és el següent pas d’aquest equip d’investigad­ors, ampliar la mostra de pacients i analitzar més marcadors que permetin obtenir resultats per extrapolar a la població general.

Els pacients ‘llàtzer’ tenen una supervivèn­cia almenys tres vegades més alta que la resta

 ?? LAURA FÍGULS / ACN ?? Un 10% dels pacients amb tumors avançats responen a fàrmacs i multipliqu­en l’esperança de vida
LAURA FÍGULS / ACN Un 10% dels pacients amb tumors avançats responen a fàrmacs i multipliqu­en l’esperança de vida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain