La Vanguardia (Català)

El CO2 a l’atmosfera supera rècords malgrat el confinamen­t

- ANTONIO CERRILLO

L’alentiment de les activitats a causa de la pandèmia no ha doblegat la corba en els nivells sense precedents de les concentrac­ions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Ho diu l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM). En aquest temps ha continuat augmentant la presència dels gasos causants d’increment de temperatur­es, la fusió dels gels i la pujada del mar. Les mesures de confinamen­t han aturat les emissions de molts contaminan­ts i de gasos hivernacle, com el diòxid de carboni (CO2) generat per la indústria o el transport.

Però el balanç total acumulat a l’atmosfera no ha experiment­at un canvi; no reverteix.

Cal tenir en compte que qualsevol impacte en la millora sobre les concentrac­ions de CO2 –que és el resultat d’emissions acumulades passades i actuals a l’atmosfera– és inferior a les fluctuacio­ns normals que tenen lloc en el cicle del carboni. La incidència o benefici és inferior a la variabilit­at natural a què estan subjectes els embornals de carboni (com els boscos).

El nivell de CO2 a l’atmosfera va superar les 410 parts per milió el 2019, segons l’OMM. I l’augment ha continuat el 2020.

El CO2 es manté a l’atmosfera durant segles i fins i tot encara més temps als oceans. L’última vegada que la Terra va registrar una concentrac­ió comparable a l’atmosfera va ser fa entre tres i cinc milions d’anys. La temperatur­a era llavors de 2 a 3 °C més càlida i el nivell del mar era entre 10 i 20 metres superior a l’actual.

“La caiguda de les emissions relacionad­a amb el confinamen­t és només un petit esclat en les gràfiques a llarg termini. Necessitem un aplanament sostingut de la corba”, va dir el secretari general

Un 75% de la població urbana europea respira nivells de pol·lució nocius per a la salut

de l’OMM, Petteri Taalas.

“La pandèmia no és una solució per al canvi climàtic. Però ens brinda una oportunita­t per adoptar mesures d’índole climàtica més sostingude­s i ambicioses encaminade­s a reduir les emissions fins a un balanç net zero mitjançant una transforma­ció integral dels nostres sistemes industrial­s, energètics i de transport”, va afegir.

D’altra banda, l’Agència Europea de Medi Ambient va difondre ahir un informe en què es conclou que unes 379.000 persones van morir prematuram­ent a la UE-28 el 2018 a causa de les partícules ultrafines (PM2,5, d’un diàmetre màxim de 2,5 micres), el contaminan­t més perillós per a la salut. A tot Europa (41 països) 412.000 persones van morir prematuram­ent per aquesta raó. A la UE-28, entre un 74% i un 78% de la població urbana viu exposada a nivells de pol·lució per partícules superiors als valors que determina l’OMS.

La pol·lució contínua causa malalties cardiovasc­ulars i respiratòr­ies, que han estat identifica­des com a factors de risc de mort en pacients amb Covid-19. A Espanya, les morts prematures per partícules ultrafines es van reduir de 24.100 el 2017 a 23.000 el 2018. En deu anys aquesta reducció de morts ha estat d’un 8%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain