La Vanguardia (Català)

“Vaig tornar a néixer”

Un any i mig després de tenir un infart, Casillas comparteix la seva experiènci­a

- ANAÏS MARTÍ

L’1 de maig del 2019 la vida d’Iker Casillas va fer un gir de 180 graus. O, com va confessar ell mateix en una recent videoconfe­rència organitzad­a pel V Congrés Nacional contra la Mort Sobtada, “la meva vida va canviar per sempre, vaig sentir que tornava a néixer”. Tot va començar amb un petit mareig mentre s’entrenava amb el preparador de porters. El següent que recorda Casillas és que es va despertar a l’hospital. Les seves primeres paraules van ser “doctor, si triga una mica més m’agafa un infart”.

Més d’un any després, el porter de palmarès interminab­le (un Mundial i dues Eurocopes amb la selecció espanyola, 19 títols amb el Reial Madrid i quatre més amb el Porto) es va veure obligat a canviar dràsticame­nt el seu ritme vital i penjar els guants als 39 anys. Aquell dia no hi va haver ni homenatges ni rodes de premsa. Casillas, reticent als grans comiats, va optar per recórrer a les xarxes socials. “L’important és el camí que recorres i la gent que t’acompanya, no el destí on et porta. Crec que puc dir, sense dubtar, que ha estat el camí i el destí somiat”, va dir.

Assimilat tot plegat, Casillas ha fet un pas més en la recuperaci­ó i estabilita­t compartint per primera vegada la seva experiènci­a, els seus temors i també els seus consells. Desfogar-se l’ajuda a avançar. “A mi em va aportar molt tenir gent al costat que havia passat pel mateix. I crec és positiu compartir-ho. Si m’arriba a passar al carrer o a casa, no ho estaria explicant”.

Casillas té molt clar que la prevenció i les proves mèdiques són clau per evitar els infarts. “Quan et passa una cosa així, obres els ulls i comprens la importànci­a que té cuidar i analitzar-te el cor amb regularita­t. Seré sincer: quan jo era petit les proves d’esforç eren poc recurrents. Te les feien cada tres o quatre anys. Ara veig que eren poques

DESPRÉS DE L’INFART “No podia caminar ni 100 metres seguits perquè em feia la sensació que m’ofegava”

veient la quantitat de partits que es juguen en diferents esports”, va recalcar, abans de demanar que els clubs “haurien de dur a terme més proves per veure com portes la temporada, especialme­nt en el tram final, que és quan normalment es decideixen els títols”.

Casillas i la seva família porten a Porto una vida tranquil·la, slow life, com li agrada dir a la seva dona Sara Carbonero. Canviar l’adrenalina de la competició per la serenitat va ser una de les claus a què va haver d’acostumar-se tot el nucli familiar. “Va ser un canvi radical. Jo vaig passar a viure amb por. No podia caminar ni 100 metres seguits perquè tenia la sensació que m’ofegava”, va explicar escenifica­nt les paraules amb la mà esquerra col·locada a la nou.

A part de la família, Casillas va rebre el suport d’un equip de cardiòlegs. Entre ells, el doctor Filipe Macedo. “Al cap de pocs mesos en Filipe em va haver de dir que no em moriria, que havia de cuidar l’alimentaci­ó i que depenia de mi establir les bases i estar bé”. Sis mesos després va millorar i ara en el dia a dia no falten el pàdel, el running ni les sortides amb bicicleta. “No em trobo com abans, però amb el pas del temps he guanyat confiança”, va confessar abans de concloure entre aplaudimen­ts telemàtics que “viure amb certa tranquil·litat depèn de nosaltres. Hem de cuidar-nos”.

 ?? DANI DUCH ?? Iker Casillas va tenir un infart de miocardi l’1 de maig del 2019
DANI DUCH Iker Casillas va tenir un infart de miocardi l’1 de maig del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain