La Vanguardia (Català)

Transició energètica: què és?

- Mariano Marzo

Sentim parlar molt de transició energètica. Però gairebé sempre amb enfocament­s excessivam­ent puntuals o molt parcials. Per això, val la pena reflexiona­r sobre el significat del concepte en la seva accepció més àmplia.

Avui dia existeix un ampli consens científic sobre el fet que, des de la revolució industrial, i molt particular­ment des de mitjans del segle XX, els humans hem forçat l’escalfamen­t del planeta més enllà dels cicles climàtics naturals. El que implica que ha arribat el moment de trobar la manera de “regular el termòstat” utilitzant el nostre enginy i capacitat de cooperació. La pregunta és com. I per respondre-la cal recordar que el primer pas per resoldre un problema és formular-lo correctame­nt. En aquest sentit, convé no oblidar que l’escalfamen­t global està relacionat amb tres grans grups de factors: 1) socioeconò­mics (creixement demogràfic i econòmic); 2) model energètic (intensitat energètica i intensitat de carboni) i 3) quantitat de CO2 que una vegada emès pot ser retirat de l’atmosfera per mitjans naturals i/o tecnològic­s.

Des d’aquesta perspectiv­a, està clar que l’escalfamen­t global és una disfunció inesperada de l’actual model socioeconò­mic, del model energètic que el sustenta i del nostre nivell de desenvolup­ament tecnològic que ens impedeix de posar remei al problema de manera satisfactò­ria i urgent. Estem davant un desafiamen­t sistèmic, davant el qual cal preguntar-se què podem fer. D’una banda, sabem que pretendre centrar la nostra actuació en els factors socioeconò­mics no és realista, encara que, d’altra

Estem davant un desafiamen­t sistèmic que requereix un gran pacte basat en la ciència i la tecnologia

banda, les projeccion­s a futur ens diguin que les tendències del creixement demogràfic i econòmic contribuir­an a augmentar les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI), és a dir, a empitjorar l’escalfamen­t global. Així que no ens queda cap altra via que intentar compensar aquest empitjoram­ent amb una millora radical del model energètic i amb avenços significat­ius, disruptius, en innovació tecnològic­a.

Per tant, la transició energètica comporta: 1) desacoblar creixement econòmic i demogràfic de l’augment de les emissions de CO2 i altres GEI; 2) avançar a marxes forçades cap a una economia de baixa intensitat energètica (eficient) i descarboni­tzada (impulsada per un mix baix en carboni); i 3) desplegar, a gran escala, tecnologie­s que permetin la retirada i reutilitza­ció del carboni de l’atmosfera, propiciant una economia circular del CO2 per convertir, prèvia avaluació econòmica, l’actual residu en recurs.

Una tasca èpica que requereix un gran pacte o coalició, basat en la ciència i la tecnologia, que inclogui governs, entitats financeres, inversors, empreses i a tots els sectors socials i ciutadans compromeso­s en la lluita contra el canvi climàtic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain