La Vanguardia (Català)

El Banc d’Espanya demana de vigilar els deutes ajornats

El supervisor tem que la morositat es dispari amb la fi dels ajornament­s

- CONCHI LAFRAYA

Les moratòries van ser un baló d’oxigen per a moltes famílies i autònoms els ingressos dels quals van caure arran de la crisi de la pandèmia. Els ajornament­s encara continuen vigents, però amb el pas dels mesos aniran concloent. Amb aquesta tessitura, el Banc d’Espanya va llançar ahir una clara advertènci­a a la banca: “Durant la durada de la moratòria, els bancs han de continuar analitzant la solvència dels seus creditors i el seu probable impagament”. És més, l’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos conclou que “quan un crèdit es trobi en situació de probable impagament es classifiqu­i com a dubtós”.

L’objectiu d’aquesta recomanaci­ó és que els bancs vagin fent provisions per evitar que la morositat es dispari quan els ajornament­s acabin i alguns creditors no puguin fer front al pagament dels deutes.

Bé és cert que l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) ha donat certa flexibilit­at a les entitats financeres per reclassifi­car aquest tipus de crèdits, però el supervisor espanyol és conscient que amb l’agreujamen­t de la crisi a Espanya sectors econòmics concrets relacionat­s amb el turisme ho passaran malament.

Entre març i principis de novembre, s’han concedit gairebé un milió i mig de moratòries, el saldo viu de les quals supera els 53.261 milions. Hi ha dos tipus de moratòries per a particular­s, les que compleixen la normativa del Govern espanyol, tant per a hipoteques com per a crèdits al consum, i les que van aprovar els bancs de manera sectorial. De les primeres, la banca ha donat llum verda a 602.742 sol·licituds, i de les que la banca en va fixar les condicions s’han autoritzat 817.716 peticions.

El 70% dels deutors beneficiar­is o avaladors són assalariat­s. Mentre que entre els autònoms destaquen els empresaris de comerç, hostaleria i altres serveis, seguits a certa distància d’activitats profession­als, científiqu­es i tècniques, transport i construcci­ó, que represente­n gairebé el 80% del total de les moratòries a què s’ha donat curs fins ara per a aquest col·lectiu.

Després es van aprovar dues moratòries específiqu­es per al sector del turisme i una altra per a les empreses de transport i de viatgers d’autobusos.

El supervisor reconeix que “l’impacte de la Covid-19 és un xoc exogen al sector bancari, si bé les seves possibles conseqüènc­ies poden amenaçar l’estabilita­t del sistema financer en general i del sector bancari en particular”.

Hernández de Cos ja va recordar en un fòrum que si no s’haguessin aprovat les moratòries la morositat de la banca s’hauria disparat al 10%.

Només en els sis primers mesos de vigència, els cinc tipus representa­ven gairebé el 5% del crèdit bancari en el sector privat no financer. Per això el Banc d’Espanya fa advertènci­es per evitar futures fallides.

Els ajornament­s d’hipoteques i crèdits al consum superen un saldo de 53.000 milions

 ?? DANI DUCH ?? L’impacte de la pandèmia és aliè a la banca, però pot amenaçar l’estabilita­t del sistema financer
DANI DUCH L’impacte de la pandèmia és aliè a la banca, però pot amenaçar l’estabilita­t del sistema financer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain