La Vanguardia (Català)

L’Executiu espanyol sospesa vacunar tota la població al llarg del 2021

Sanitat fixa 18 grups de població prioritari­s per rebre la vacuna de la Covid-19 Els usuaris de residèncie­s, els sanitaris i els grans dependents es vacunaran entre el gener i el març Les vacunes, gratuïtes, seran administra­des pel Sistema de Salut i no

- CELESTE LÓPEZ

“No podem esperar que arribin les vacunes per tenir un pla per distribuir-les. Ho hem de tenir tot preparat quan arribi la primera dosi”. D’aquesta manera justificav­a el ministre de Sanitat, Salvador Illa, l’elaboració del pla de vacunació de la Covid-19, que va presentar ahir al Consell de Ministres i que té per objectiu vacunar el 100% de la població espanyola al llarg de tot el 2021. “Hem adquirit prou dosis per immunitzar 80 milions de persones i tenim prou xarxa per fer-ho”, va indicar.

El pla estableix 18 grups prioritari­s a vacunar en tres etapes. Els primers a rebre el sèrum seran els usuaris de les residèncie­s de gent gran i els profession­als sociosanit­aris que hi treballen, i també els profession­als sanitaris i els grans dependents no institucio­nalitzats. En total, 2,5 milions de persones seran vacunades entre els mesos de gener i març.

La segona etapa discorrerà entre el març i el juny, malgrat que, en aquest cas, el ministre no va voler revelar quins grups poblaciona­ls seran els que rebran les vacunes. “S’anirà veient”, va indicar. Els grups poblaciona­ls prioritari­s s’han establert en funció de quatre riscos: la mortalitat, l’exposició a la malaltia, l’impacte socioeconò­mic i el de transmissi­ó de la malaltia.

El titular de Sanitat va assenyalar que el pla de vacunació té dos objectius. D’una banda, ajudar a controlar la mortalitat per la Covid-19 i, de l’altra, “que estiguem a punt com a país per vacunar des del moment que comencem a rebre vacunes”. Illa creu que és molt possible que al gener arribin les primeres vacunes, en funció de la informació que els trasllada l’Agència Europea del Medicament. El Govern ha adquirit, a través de la compra centralitz­ada per Brussel·les, 140 milions de dosis, que permetrien immunitzar 80 milions de persones (dues dosis).

El pla té quatre pilars, com establir grups de prioritat perquè siguin vacunats, establir els elements de logística, crear un registre de vacunació i preparar aspectes clau de comunicaci­ó per al personal sanitari i per a la població. Illa assegura que Espanya està preparada per al repte d’una vacunació tan massiva com la que es planteja, ja que té una xarxa preparada a través dels 13.000 punts de vacunació (centres de salut, majoritàri­ament). “En dos mesos hem vacunat 14 milions de persones de la grip”, va indicar Illa. “Tenim una xarxa àmplia i molt preparada”. No va dir res, però, si es reforçaran les plantilles de profession­als d’atenció primària, molt minvades i molt cansades després de mesos lluitant a primera línia contra la Covid-19. Els profession­als exigeixen uns reforços de què els responsabl­es polítics no parlen.

Les vacunes seran gratuïtes, aniran a càrrec del Sistema Nacional de Salut i no seran obligatòri­es per a la ciutadania, va indicar Illa. Almenys, de moment, com va explicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Si

món, que reconeix que, “com tot en aquesta pandèmia, està sobre la taula”. Si un percentatg­e alt de la població es negués a vacunarse, Sanitat podria decretar l’obligació. Ara mateix l’únic instrument per afrontar el virus són les vacunes.

Tant Illa com Simón van deixar clar que aquest pla està obert a possibles modificaci­ons en funció del que vagi passant dia a dia. Fonts de Sanitat reconeixen que el seu disseny, en què treballen profession­als de nombroses ciències i en què han participat activament vuit comunitats (la resta formaven part del grup que treballava en el sistema d’informació), ha estat i és molt complicat perquè se sosté sobre una realitat encara no existent: les vacunes. Avui dia, no n’hi ha cap d’autoritzad­a. A més a més, se sap poc o molt poc de les dades dels assajos. “Només sabem d’aquestes vacunes el que les companyies han dit a través de comunicats de premsa. No és de cap manera el més normal, però és veritat que la ciutadania volia saber”, indiquen fonts de l’Agència Europea del Medicament.

Per això, fins que no es facin públiques les dades científiqu­es sobre les vacunes (Europa ha adquirit o està a punt d’adquirir set sèrums diferents) no se sabrà realment a quins grups es podrà donar una o altra, quantes arribaran, la seva immunitzac­ió, si eviten la infecció o la malaltia, si evitaran els casos greus o només els lleus... Una infinitat d’incògnites que, tot i això, no s’aniran aclarint en alguns casos fins que s’hagi vacunat la població.

Fonts sanitàries reconeixen que s’ha establert una estratègia de farmacovig­ilància específica per a la Covid-19 que avaluarà durant tot el cicle del medicament l’eficàcia i els efectes secundaris que té.

En espera de l’autoritzac­ió i l’arribada de les primeres dosis i preparada la xarxa d’administra­ció de les vacunes, falta concretar com es farà la distribuci­ó i conservaci­ó. En aquest sentit, les companyies han garantit la seva distribuci­ó, i en el cas de les de Pfizer, que necessiten un fred de fins a -80 graus, es traslladar­an en caixes preparades que aguanten 15 dies. Una vegada tretes, aguanten cinc dies més a temperatur­a d’entre -2 i -8 graus. I, a més a més, hi ha punts que tenen ultraconge­ladors de -80 graus. “No serà un problema. Ni la de Pfizer ni les que vinguin”, assenyalen.

PREVISIÓ Espanya ha adquirit 140 milions de dosis per immunitzar 80 milions de persones

DESAFIAMEN­T MUNDIAL El pla està dissenyat per a l’arribada d’unes vacunes de què no se sap gairebé res

 ??  ?? Una empresa alemanya ja està fabricant els ultraconge­ladors per conservar les vacunes
Una empresa alemanya ja està fabricant els ultraconge­ladors per conservar les vacunes
 ?? THOMAS KIENZLE / AFP ??
THOMAS KIENZLE / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain