La Vanguardia (Català)

Les borses reben amb rècords l’equip de Biden

Wall Street registra un nou rècord per la perspectiv­a de més plans d’estímul amb la nova administra­ció nord-americana

- LALO AGUSTINA

Els mercats mundials viuen dies d’eufòria gràcies als anuncis de noves vacunes contra la Covid19 i la composició del futur gabinet del president electe dels Estats Units, Joe Biden, que anticipa importants paquets d’estímuls per impulsar l’activitat. Wall Street va assolir ahir per primera vegada els 30.000 punts.

Un còctel meravellós per als mercats va regalar ahir una esplèndida jornada a la borsa amb rècords borsaris que semblaven impossible­s d’aconseguir fa anys i, molt menys, en l’exercici de la pitjor pandèmia i la més devastador­a recessió en dècades. D’una banda, la profusió de vacunes contra el coronaviru­s amb altíssims nivells d’èxit presumptam­ent assegurats anticipa el final del malson de la pandèmia per al 2021 i una progressiv­a tornada a la normalitat social i econòmica a tot el món.

A més d’això, els inversors veuen amb bons ulls el final de la incertesa política als Estats Units amb l’inici del traspàs de poders que ahir es va posar en marxa entre el Govern de Donald Trump i l’equip de Joe Biden, el president electe. En aquest àmbit, el nomenament d’una bona gestora, moderada i capaç, com Janet Yellen –expresiden­ta de la Reserva Federal–, per ocupar la secretaria d’Estat del Tresor, ha estat també molt ben rebuda.

Amb aquests dos impulsos fonamental­s, més l’abundant gasolina de la liquiditat que ja omple el dipòsit del mercat des de fa

VENT DE CUA

El nomenament de Janet Yellen per ser la cap del Tresor agrada als inversors

CAP FRE A LA VISTA

Sense la incertesa, només queda que el BCE i la Fed continuïn igual d’expansius

mesos, el motor borsari treballa a tota màquina. Feia setmanes que estava amb un sentiment positiu i ara ja no hi ha res que el freni. “El context és molt bo i tot el que estava pendent de saber-se s’ha resolt d’una manera molt millor del que s’esperava, així que les cotitzacio­ns s’han limitat a recollir aquesta realitat”, comenta Ramón Forcada, director d’anàlisis de Bankinter.

El Dow Jones va fer història i va superar els 30.000 punts per primera vegada després de pujar un 1,5% al dia. El Nasdaq es va enfilar per sobre dels 12.000, a un pas del seu topall de sempre,

assolit a començamen­ts de setembre. I l’S&P 500, també a Nova York, va tocar el cel per damunt dels 3.600 punts.

“Som una mica més a prop de superar la incertesa electoral”, va dir a Associated Press Lindsey Bell, estrateg principal d’inversions d’Ally Invest. “La gent continua sent optimista sobre el que el 2021 ha de portar, des d’una perspectiv­a econòmica i una perspectiv­a de guanys”, va afegir. Els inversors estan apostant per la pujada de tot el mercat, en especial per les accions d’aquelles empreses que poden beneficiar-se més d’una reobertura gradual de l’economia, com els bancs i les empreses industrial­s. També per totes aquelles firmes basades en les exportacio­ns.

L’eufòria a Wall Street va lligada a les bones perspectiv­es en els resultats empresaria­ls, les expectativ­es sobre la millora en les relacions comercials amb la Xina i, sobretot, per la garantia del mantenimen­t d’una política monetària ultraexpan­siva. El mercat descompta que el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) decidirà el 10 de desembre ampliar el termini de vigència del programa de compra de bons aprovat per combatre la crisi. I que, cinc dies després –en la seva última reunió sota el mandat de Trump–, la Reserva Federal ampliarà els imports destinats al mateix objectiu.

I les borses volen. En el cas de l’Ibex, el clima d’optimisme creixent el va portar ahir a superar per fi els 8.000 punts després de pujar un 2% i tancar en els 8.143, una cota inexplorad­a des del març passat, abans de la gran caiguda que va arribar amb l’estat d’alarma. El selectiu espanyol ha recuperat la meitat del perdut des del febrer, quan va arribar als 10.100 punts i limita ja els danys del 2020 a un 15%, tot i que ahir el que importava no era això, sinó allunyar els fantasmes i agafar embranzida. En aquest propòsit van destacar companyies com Telefónica, que es va disparar un 9%, Meliá Hoteles (8%), Arcelor i Repsol (6%), el Santander (5,5%), Banc Sabadell (5%) i el BBVA (4%).

A Europa, la Borsa de Frankfurt ha esborrat les pèrdues de l’exercici i torna a estar en màxims històrics, una circumstàn­cia increïble en el context actual de tremendes dificultat­s econòmique­s a l’eurozona, el seu principal mercat. L’economia alemanya va créixer un 8,5% en el tercer trimestre. Ahir, el DAX, el seu índex de referència, va pujar un 1,3%. A la resta de grans mercats, els guanys van ser també rellevants. La Borsa de Milà va avançar un 2%, la de Londres va guanyar un 1,6% i la de París es va conformar amb un 1,2%.

La pujada a les borses és el preludi d’una millora en l’economia, com reflecteix­en també les matèries primeres. El preu del barril de petroli Brent, per exemple, se’n va anar ahir fins als 47,85 dòlars, un 3,80% més que en finalitzar la sessió anterior, en una jornada en què va tocar màxims no vistos des del març passat. El mercat preveu que la demanda de cru, que s’ha vist prou afectada els darrers mesos per la paràlisi general i la incertesa, es recuperi si recula la virulència de la pandèmia.

En les properes setmanes, si es confirmen les notícies referents a la vacuna i a una transició tranquil·la en el pont de comandamen­t dels Estats Units, els mercats prosseguir­an amb el vent a favor, segons la majoria dels analistes. Per bé que, en molts casos, com a Wall Street, les altures ja siguin de vertigen.

RECUPERACI­Ó EN MARXA

L’Ibex supera per fi els 8.000 punts, una cota que no assolia des del març llunyà

L’IMPULS D’ALEMANYA

La locomotora d’Europa creix un 8,5% i Frankfurt esborra les pèrdues del 2020

 ??  ?? Un operador de la Borsa de Nova York seguint l’evolució de les cotitzacio­ns
Un operador de la Borsa de Nova York seguint l’evolució de les cotitzacio­ns
 ??  ??
 ?? NICOLE PEREIRA / AP ??
NICOLE PEREIRA / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain