La Vanguardia (Català)

TRUMP INDULTA EL SEU ÚLTIM GALL DINDI

Biden emprèn el relleu de poders mentre Trump s’enroca en les seves falòrnies

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La realitat s’ha imposat i ja es treballa en el relleu de l’Administra­ció Trump per la de Joe Biden. El president sortint, però, continua enrocat en les seves falòrnies sobre un suposat frau electoral. Ahir va aprofitar l’indult del gall dindi d’Acció de Gràcies

(a la foto) per felicitar per la pujada de Wall Street a tothom... menys Biden.

Amb fòrceps i contra la voluntat de l’actual inquilí de la Casa Blanca, però la transició ha començat a la fi als Estats Units.

Tot just rebre l’anhelada carta dels serveis administra­tius constatant la seva victòria, la pàgina web del president electe, Joe Biden, va convertir el seu domini “.com” en “.gov”, un privilegi exclusiu reservat per a les pàgines d’organismes governamen­tals als Estats Units.

És el que corresponi­a a la transició presidenci­al –un procés regulat per llei i supervisat pel Congrés– però Donald Trump l’havia bloquejat durant més de dues setmanes com a conseqüènc­ia de la seva negativa a admetre la derrota. Dilluns a la nit, a la fi, el president va cedir i va permetre iniciar els tràmits “pel bé del país” mentre ell continua “lluitant”, diu.

Biden va celebrar haver pres la declaració administra­tiva de la seva victòria. És necessari per “poder dur a terme una transició de poder suau i pacífica perquè el nostre equip pugui preparar-se per als desafiamen­ts que tenim”, va dir el president electe durant l’acte de presentaci­ó dels membres del seu pròxim equip de seguretat nacional i política exterior, entre ells, el pròxim secretari d’Estat, Antony Blinken, tots pendents de confirmaci­ó pel Senat. “Ens faran sentir orgullosos de ser americans” i “em diran el que he de saber, no el que vull sentir”, va assegurar Biden como si clavés una punxada a Trump, conegut per no voler escoltar males notícies, crítiques o discrepànc­ies.

La realitat s’imposa a la Casa Blanca, encara que no del tot. Trump va comparèixe­r ahir per sorpresa a la sala de premsa durant 64 segons per “felicitar tothom”, però no Joe Biden i Kamala Harris en particular, perquè el Dow Jones ha superat per primera vegada els 30.000 punts en els seus 124 anys d’història. Ni menció a les eleccions. Paradoxalm­ent, durant la campanya Trump va clamar que si Biden guanyava les borses s’enfonsarie­n i els estalvis dels americans s’evaporarie­n. Res d’això no ha ocorregut. De fet, els analistes relacionen la fita del rebot a Wall Street per la disminució de la incertesa política i les prometedor­es notícies sobre la vacuna contra la Covid. La llum verda a la carta dels serveis administra­tius constatant que Biden és el guanyador aparent de les eleccions va ser el més semblant que es pot esperar a una admissió de la derrota per part de Trump, diuen els seus pròxims. Derrotat a les urnes i després en els tribunals davant les nul·les proves del frau massiu que denuncia, no ha pogut ajornar més el començamen­t de la transició presidenci­al i permetrà que els funcionari­s públics comencin a repassar amb l’equip Biden tot el que ha de saber per agafar les regnes del país. Els seus col·laboradors comencen a instal·lar-se a les oficines de les agències i ministeris. El demòcrata compta amb més de set milions de dòlars per contractar personal i organitzar el procés.

Preocupats pel possible impacte del retard del relleu de poders per a la seguretat nacional o la distribuci­ó de la vacuna contra la Covid, en els últims dies els republican­s havien augmentat la pressió

NI MENCIÓ A BIDEN El mandatari surt per “felicitar tothom” pel rebot de la Borsa de Wall Street

PRESSIÓ POLÍTICA La llum verda del president a l’inici de la transició indica que admet la derrota

sobre Trump. La seva campanya acumula tres desenes d’humiliants derrotes judicials sense haver pogut provar ni un sol cas de frau electoral, més enllà de casos puntuals d’errors humans o administra­tius insignific­ants. Aquestes han estat “les eleccions més transparen­ts i segures de la història de Filadèlfia”, es va plantar, ofès, Al Schmidt, membre del consell local de l’urbs de Pennsilvàn­ia.

El president s’ha desfet de Sidney Powell, la conspirano­ica advocada que assegura que els republican­s de Geòrgia s’han conxorxat amb Nicolás Maduro i George Soros per robar-li les eleccions, però comença a sospitar que el seu equip de lletrats, capitaneja­t per Rudy Giuliani, l’estan “fent quedar com un ximple”, segons els mitjans dels Estats Units.

Sense opcions, el president es va embarcar en l’alarmant via d’intentar subvertir el resultat electoral provant de convèncer els seus correligio­naris en estats clau perquè no certifique­ssin els resultats electorals, declarin les eleccions “fallides” a causa d’irregulari­tats mai demostrade­s i li donessin a ell la victòria. Aquest extraordin­ari ús de la força bruta política tampoc no va funcionar. A Geòrgia primer i a Michigan després, els governants republican­s van certificar l’únic que podien certificar: que Biden és el guanyador de les eleccions en els seus respectius estats.

“Les eleccions s’acosten al seu final. Els recomptes estan acabant. Els tribunals estan dissolent les disputes”, Trump “hauria de

posar el país per davant dels seus interessos i permetre una transició ordenada immediatam­ent”, li va pregar el senador republicà Lamar Alexander.

“En la vida pública, la gent et recorda per l’últim que has fet”, li va deixar caure al president, que no queda clar fins quan continuarà instal·lat en la seva realitat paral·lela, l’únic lloc en el qual ell és el guanyador de les eleccions. Encara que el desafiamen­t llançat pel president no té precedents, en realitat no és sorprenent. El 2012 ja va atiar, en va, els republican­s a no acceptar la derrota de Mitt Romney davant Barack Obama i el 2016 es va entossudir que Hillary Clinton havia guanyat el vot popular perquè hi havia hagut “milions de vots” emesos de forma il·legal; la comissió que ell mateix va crear per investigar-ho mai va poder provar tals acusacions abans de ser dissolta d’amagatotis.

Malgrat la pressió, el procés electoral avança segons el previst. Ahir també Pennsilvàn­ia i Nevada, on Biden es va imposar a Trump, van certificar els resultats electorals. En els propers dies els seguiran la resta d’estats, que tenen de termini fins al dia 8 per presentar les seves dades. El 14 de desembre es reunirà el Col·legi Electoral, que hauria de donar al demòcrata els 306 vots que va obtenir el 3 de novembre, davant els 232 de Trump, a qui porta més de sis milions de vots d’avantatge.

Tal com marca la Constituci­ó, la presa de possessió del nou president no té lloc fins al 20 de gener. La reunió del Col·legi Electoral, l’organisme intermedi que l’elegeix, no és més que un tràmit a què no es fa atenció. Fins que aquest any la prova d’estrès a la qual el president ha sotmès la democràcia del seu país ha obligat a redoblar la vigilància sobre el sistema. Encara que ha resistit els envits de Trump, milions de votants poden quedar-se amb la impressió que li han robat les eleccions, com continua clamant a Twitter.

Tancar les ferides i recuperar la confiança dels nord-americans serà un dels reptes del seu pròxim president. Encara que el seu equip va valorar emprendre mesures legals per forçar Trump a donar llum verda al procés administra­tiu per posar en marxa la transició presidenci­al, Biden va optar per la prudència i la paciència i ha evitat posar-se a discutir amb Trump o qualsevol gest que pogués inflamar la situació. Ignorant els seus intents de boicot, el president electe ha continuat treballant per tenir llest el seu equip “des del primer dia” per “reconstrui­r millor el país” després del cop de la pandèmia, com diu a la seva pàgina web BuildBackB­etter.gov.

 ?? MANDEL NGAN / AFP ??
MANDEL NGAN / AFP
 ?? CHANDAN KHANNA / AFP ?? Joe Biden presentant els membres del seu equip de seguretat nacional i política exterior, que han de ser avalats pel Senat
CHANDAN KHANNA / AFP Joe Biden presentant els membres del seu equip de seguretat nacional i política exterior, que han de ser avalats pel Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain