La Vanguardia (Català)

Venent optimisme

- Jordi Juan Director

Acostumats a donar males notícies sobre l’evolució de la pandèmia, les males perspectiv­es de l’economiaes­panyolaole­spersisten­tsbaralles­entreelsdi­ferents partits polítics, costa de trobar un dia en què els astres es vulguin alinear per enviar un missatge d’optimisme enmig de la foscor que ens envolta. El dia assenyalat va ser ahir, ja que van coincidir un seguit de fets que conviden a mirar el futur amb una mica més d’il·lusió, que és el que fa més falta a tothom.

Per començar, als Estats Units, que per bé o per mal continua tenint una influència cabdal sobre el planeta, la successió presidenci­al de Donald Trump es va consolidan­t de manera definitiva. A contracor i arrossegan­t els peus, l’encara inquilí de la Casa Blanca ha hagut de donar llum verda a l’inici del procés de transició. Joe Biden, mentrestan­t, comença a presentar el seu equip que ha tingut una bona rebuda. La visualitza­ció del relleu, unit a les notícies dels avenços en les vacunes, van disparar ahir l’índex Dow Jones, que va superar per primera vegada en la història la barrera mítica dels 30.000 punts. Al febrer, abans de la pandèmia, es va estar a punt d’aconseguir, però ha hagut de ser justament ara, en un moment clau per a l’economia mundial, quan la fita s’ha assolit. Wall Street va fer de locomotora de la resta de les borses i l’Ibex, per exemple, va superar a Espanya els 8.000 punts després d’haver caigut fa setmanes a xifres que havien vorejat els 6.000. Encara som lluny dels 10.000 punts d’abans de la pandèmia, però s’ha recorregut la meitat de camí.

I en aquest ambient, el Govern central va obtenir el suport de PNB i ERC per aprovar els pressupost­os. No ha estat mai tan a prop Pedro Sánchez de comptar amb tants suports per assegurar-li els comptes, la qual cosa desbrossa el camí per poder aspirar a l’arribada dels tan anhelats fons europeus. Un fracàs en la tramitació pressupost­ària ja va provocar unes eleccions anticipade­s el 2019, possibilit­at que ara seria un drama en l’actual conjuntura política i econòmica. Només falta que les dades de la pandèmia evolucioni­n bé per acabar una mica millor aquest any horrible. Ara més que mai toca vendre optimisme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain