La Vanguardia (Català)

Yellen haurà de reactivar l’economia dels EUA enmig de la pandèmia

Si el Senat dona llum verda, serà la primera dona al capdavant del Tresor

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Janet Yellen és la nominada per Joe Biden per lluitar amb l’economia dels Estats Units del virus i el postvirus. Un paperot: més de 13 milions d’aturats i els petits negocis tremolant.

En 231 anys, els Estats Units han tingut 77 secretaris del Tresor. Tots homes. La número 78, Janet Yellen, de 74 anys, serà la primera dona al capdavant d’aquest departamen­t clau si el Senat li dona el vistiplau.

Ja va passar per aquest tràmit quan Barack Obama la va elegir per presidir la Reserva Federal, la Fed o banc central dels EUA, on també va ser la primera dona (2014-2018). Llavors va rebre el vot d’onze republican­s, dels quals tres continuen. El control d’aquesta Cambra no es resoldrà fins al proper 5 de gener. Aquell dia es votaran els dos escons per Geòrgia. Si els guanyen els demòcrates, empataran a 50 seients i seran els que tinguin la clau del Senat gràcies a què el presidirà la vicepresid­enta Kamala Harris.

Keynesiana de formació –els mercats són imperfecte­s i cal fer correccion­s–, Yellen és una economista laboral que afrontarà precisamen­t el repte en un moment d’alt atur i una economia sota l’impacte de la Covid-19, que en aquests últims dies campa al seu aire pel país, forçant un altre cop a establir restriccio­ns.

Davant aquesta situació, ella no ha amagat la seva preferènci­a perquè el govern continuï amb els estímuls en suport dels treballado­rs, de les llars i els negocis. Afirma que la falta d’aquests ajuts als estats i els governs locals provocarà una recuperaci­ó més lenta encara que la de la gran recessió del 2008.

“Mentre la pandèmia afecta encara greument l’economia, necessitem continuar amb aquest extraordin­ari suport fiscal”, va afirmar en una entrevista l’octubre passat a Blooomberg TV.

“Necessitem un esforç molt més efectiu del realitzat fins ara –va afegir– i, si tenim això, serà bo no només per a la sanitat sinó també per reobrir l’economia”.

Aquest esforç està encallat en les desavinenc­es polítiques entre els dos partits i un president Trump disposat a fer una política de terra cremada en les seves últimes setmanes a la Casa Blanca.

A Yellen se la considera una nominada moderada, que ho té tot de cara per superar la prova

Partidària dels estímuls públics, els republican­s durs ja la fuetegen per la seva “generosa despesa social”

del Senat, sigui quina sigui la seva composició. Dins el partit, la seva elecció ha estat ben rebuda fins i tot per aspirants més radicals, com la senadora Elizabeth Warren, que sonava per al Tresor. “És una elecció excel·lent”, va escriure Warren en el seu Twitter.

“Janet Yellen ha mostrat una disposició absoluta per desafiar el poder corporatiu i no deixar-se intimidar pels grans bancs”, va dir Adam Green, cofundador de Progressiv­e Change Campaign Committee. “Aquest és un ingredient clau en la reconstruc­ció de la nostra economia”, va insistir a l’NPR (ràdio pública).

Però Yellen, que va liderar el consell d’assessors econòmics durant l’administra­ció de Bil Clinton, haurà d’esquivar l’escassa o nul·la col·laboració del sector dur republicà.

Un dels seus òrgans d’expressió, l’editorial de The Wall Street Journal, va felicitar aquest dimarts el secretari Steve Mnuchin pel “coratge” de posar fi als programes d’ajuts d’emergència. El Journal va descriure Yellen com una seguidora del precepte dels diners fàcils, “amb una generosa despesa social finançada per l’augment d’impostos”.

 ?? DANIEL ROLAND / AFP ?? Keynesiana de formació, Yellen ja va ser, amb Obama, la primera dona al capdavant de la Reserva Federal
DANIEL ROLAND / AFP Keynesiana de formació, Yellen ja va ser, amb Obama, la primera dona al capdavant de la Reserva Federal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain