La Vanguardia (Català)

Detingut un coronel per l’atac al metro de Moscou del 2010

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Dues dones suïcides, armades amb cinturons explosius, es van immolar en dues estacions del metro de Moscou el 29 de març de l’any 2010. Van matar 41 persones en un dels últims atemptats terroriste­s comesos pel terrorisme del Caucas a la capital russa. Malgrat el temps transcorre­gut, les autoritats russes han continuat investigan­t i acaben de fer una detenció sorprenent: un policia del Daguestan, avui amb el grau de coronel, que va participar en la planificac­ió dels atacs i va organitzar el viatge de les vídues negres a Moscou. L’enemic era a casa.

Segons el Comitè d’Instrucció, que dirigeix la investigac­ió, el coronel Gazi Isàiev pertanyia a l’Emirat del Caucas, el grup terrorista que va fundar el 2007 Dokú Umàrov i que en part havia heretat la República d’Itxkèria dels rebels txetxens. Fins dilluns, quan va ser detingut, era el màxim dirigent de la Policia al districte de Kizliar.

Isàiev va participar en la preparació dels atemptats del metro i va organitzar personalme­nt el viatge des del Daguestan a Moscou de les dones suïcides: les va portar a l’estació d’autobusos de Kizliar armades ja amb les bombes, afirma l’acusació.

Després de viatjar durant 1.470 quilòmetre­s, les suïcides les van fer esclatar a les estacions de metro de Lubianka i Park Kulturi, al mateix centre de Moscou. A Lubianka, que rep el nom per la seva proximitat a la seu històrica del KGB (avui, de l’FSB), van morir a l’acte 24 persones. Unes altres 14 van perdre la vida a Park Kulturi. Hi va haver més d’un centenar de ferits. Tres d’ells moririen en els dies següents.

Gazi Isàiev ha estat un terrorista fugisser. Va aprofitar la seva posició dins del cos de la policia per planificar i executar els plans dels extremiste­s. Segons la premsa local, Isàiev treballava com a policia des de l’any 1985. El comitè d’instrucció sospita que el 2009 i el 2010 va estar proporcion­ant informació als insurgents sobre totes les operacions especials dels cossos de seguretat a la seva regió. Així mateix, traslladav­a pels seus propis mitjans els rebels aprofitant la seva tapadora.

Només dos dies després dels atemptats del metro de Moscou, va augmentar la seva capacitat de sabotatge. Com a conseqüènc­ia de dues explosions a Kizliar, van morir nou agents de policia, inclòs el cap del districte, Vitali

Després de 1.500 km, dues dones suïcides van fer explotar els seus cinturons i van matar 41 persones

Vedérnikov. Segons el diari Kommersant, va ser Isàiev qui el va substituir.

El Comitè Antiterror­ista i l’FSB van identifica­r un grup daguestàni­c de l’Emirat del Caucas com l’executor dels atemptats de Moscou. Els seus membres van anar morint en operacions antiterror­istes els anys següents. El febrer del 2013 va caure Gusén Magomédov, que va acompanyar les suïcides fins a Moscou. Es va creure que era l’últim implicat en la matança del metro. Però no era així.

 ?? KREMLIN POOL / EFE ?? El president Putin, ahir a Moscou
KREMLIN POOL / EFE El president Putin, ahir a Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain