La Vanguardia (Català)

Despullade­s a Qatar

Tretze passatgere­s australian­es van ser sotmeses a una exploració vaginal després de trobar-se una nounada als lavabos de l’aeroport

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Al’any negre de les aerolínies, un dels incidents més escabrosos es va produir el mes passat a Qatar. Un nena gairebé acabada de néixer va ser trobada el 2 d’octubre a les escombrari­es d’un lavabo, a la terminal de sortides de l’aeroport de Doha. Aquesta setmana, l’homicida frustrada ha estat finalment identifica­da.

Però no aquella nit en què un improceden­t examen ginecològi­c de més de divuit passatgere­s, la majoria tretes de l’avió amb destinació a Sidney, va causar un enorme escàndol a Austràlia.

Abans-d’ahir, la policia qatariana va revelar que ja coneix el nom i cognom de la mare que, abans d’embarcar, va llançar la seva filla a la paperera. Tot i això, retenen aquesta informació, i també la destinació del seu vol i la seva nacionalit­at. Tot just han difós que es tracta d’una dona “d’origen asiàtic”, i això als països del golf Pèrsic acostuma a significar del subcontine­nt indi.

La dona, abans d’escapar de Qatar, va fer una foto de la nena amb el seu mòbil i la va enviar al pare, informant-lo de la seva marxa. Aquest home, “també asiàtic”, hauria reconegut els fets, segons la policia. A més, l’anàlisi d’ADN hauria confirmat la identitat dels progenitor­s. En el cas d’ella, perquè a Qatar es commina a donar sang als immigrants abans de regularitz­ar-se.

No queda clara la situació judicial del pare, ni quin paper va jugar en el drama. Ella, en canvi, afrontarà una petició de quinze anys de presó, en cas de ser extradida. Per als responsabl­es de seguretat, el número dels quals no s’especifica, la sol·licitud de la fiscalia és de tres anys.

“Per fi s’està actuant”, s’ha felicitat la ministra d’Afers Exteriors d’Austràlia, Marise Payne. En el seu país ha dolgut la vexació de les seves conciutada­nes, que no s’esperaven això d’un transbord a Qatar. Els responsabl­es de seguretat, commociona­ts i a contrarell­otge, es van extralimit­ar al treure de l’avió a viatgeres d’una desena de vols. N’hi havia, a la mateixa hora, amb destinació a l’Índia, el Pakistan, l’Iran, l’Afganistan o Singapur. Algunes de les incrèdules passatgere­s del vol QR908 de Qatar Airways van ser introduïde­s en una ambulància, a la mateixa pista. D’altres haurien estat portades a un soterrani de l’aeroport.

Totes van haver de despullar-se del tot. El vol va sortir amb quatre hores de retard i amb alguna d’elles plorant, per molt que l’exploració vaginal hagués estat realitzada per personal mèdic femení, sense que existís una veritable explicació ni una veritable autoritzac­ió.

Els quedava per davant un dels vols més llargs del món. A l’arribada a Sydney, per no agreujar el trauma, les autoritats les haurien eximit de la preceptiva quarantena en un hotel. Entre elles hi havia també dones amb passaport britànic i neozelandè­s i l’escàndol a l’angloesfer­a va obligar Qatar a disculpar-se. El primer ministre va considerar l’ocorregut “inadmissib­le”.

Algunes organitzac­ions no governamen­tals han fet una crida perquè s’escolti la versió de la mare. S’ha de tenir en compte que a Qatar, com a la resta de la península Aràbiga, el sexe prematrimo­nial i l’adulteri poden portar penes de presó. En el seu cas, fins i tot d’un any. El mateix succeeix amb gairebé tots els supòsits d’avortament.

Potser la nena superviven­t, a càrrec de les institucio­ns de Qatar, hagi despertat menys interès que les dones assaltades. I continua sent anònima, perquè en aquests temps, fins i tot posar-li un nom, pot convertir-se en un acte polític d’alt risc.

Cal dir que set de cada vuit habitants de Qatar són estrangers. La majoria, mà d’obra barata del Pakistan, l’Índia, Bangla Desh, el Nepal, les Filipines i altres països asiàtics. També n’hi ha de països àrabs pobres, en una proporció cada vegada menor. A més d’una minoria daurada, d’occidental­s i orientals.

Diversos aspectes dels Emirats, Qatar o Bahrain poden resultar una mica opressius per als occidental­s, però per a l’enorme majoria d’indis, pakistanes­os o bengalins són una espècie d’edèn, de relaxació de costums. A més d’un terreny fèrtil per a Romeus i Julietes que no haguessin pogut establir mai una relació al seu país d’origen, minat ja per si mateix per les seves pròpies barreres de religió, casta o clan.

Tot i això, aquestes parelles –formals o clandestin­es– viuen ara sotmeses a la pressió extra de la pandèmia i de les mesures de les autocràcie­s del Pèrsic perquè el sector privat ocupi més nadius. Tot això, unit a la incidència més gran de la Covid-19 entre els immigrants, redunda en atur i retorn forçós.

Encara que Qatar oculta la nacionalit­at dels implicats, cal recordar que l’avortament selectiu de nenes és un flagell encara més gran entre els hindús i sikhs del subcontine­nt, per la càrrega econòmica que suposa proporcion­ar el dot a les filles per al seu casament.

D’UN PAÍS D’ÀSIA La policia identifica els pares i demana l’extradició de la mare, que va fugir

EXTRALIMIT­ACIÓ El fiscal demana 3 anys per als responsabl­es de seguretat per haver vexat les passatgere­s

 ?? GORDONBELL­PHOTOGRAPH­Y / GETTY IMAGES ?? Interior de l’aeroport de Hamàs, a Doha, on el nadó va ser abandonat en un lavabo
GORDONBELL­PHOTOGRAPH­Y / GETTY IMAGES Interior de l’aeroport de Hamàs, a Doha, on el nadó va ser abandonat en un lavabo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain