La Vanguardia (Català)

El rei Joan Carles va ocultar en dos bancs suïssos accions de l’Ibex

-

Nova polèmica per la possible fortuna oculta del rei emèrit. El Confidenci­al va publicar ahir que Joan Carles I va ser accionista d’empreses de l’Ibex durant dues dècades i que l’import dels títols suma milions d’euros que van ser ocultats en dos bancs suïssos mitjançant la fundació Zagatka.

Segons aquest mitjà, la fundació va utilitzar els comptes que tenia als bancs Credit Suisse i Lombart Odier per ingressar imports milionaris d’operacions de compra i venda d’accions de diferents empreses de l’Ibex, uns fons que, segons aquest relat, procedien de comissions il·legals. D’aquesta manera, Joan Carles va ser, durant dues dècades, accionista del BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona o Repsol, entre d’altres. Les entitats financeres, quan rebien les aportacion­s de la fundació, invertien automàtica­ment en borsa i productes financers per mirar d’obtenir nous rendiments econòmics.

Quan es feien vendes parcials d’aquestes accions, els diners obtinguts els feia servir suposadame­nt el rei emèrit per pagar vols privats, estades d’hotels o simplement disposar d’efectiu.

Entre les operacions el diari en detalla una del dia de Reis del 2009, amb què la fundació Zagatka va adquirir 35.000 accions d’Iberdrola per un import de 235.136 euros, o l’ingrés sis dies després de 1.500 euros pel dividend generat per 15.000 participac­ions del Banc Popular i 5.200 euros més per una bonificaci­ó en títols del BBVA.

Zagatka va ser fundada a Liechtenst­ein el 2003 amb un capital de 9.000 euros, però va arribar a gestionar més de tretze milions d’euros. El gestor de la fundació és Arturo Fasana, però al capdavant hi figura Álvaro d’Orleans Borbó, cosí de Joan Carles. Com a beneficiar­is constaven tant Joan Carles com l’actual rei, Felip VI, que quan es va assabentar d’aquest afer va renunciar a l’herència del seu pare, al març. Davant la sospita que en realitat els fons fossin del rei emèrit, Orleans va negar que fos el seu testaferro i va declarar que la intenció de la fundació era donar suport a les monarquies europees.

El compte vinculat a la fundació Zagatka és objecte d’una investigac­ió de la Fiscalia del Tribunal Suprem i també de la Fiscalia suïssa. Per aquest compte van passar els 100 milions de dòlars de l’Aràbia Saudita que van acabar en el compte de l’examant de Joan Carles, Corinna Larsen.

En aquest compte també es va ingressar el 2009 una suposada comissió per l’assessoram­ent en una operació immobiliàr­ia en uns terrenys a Rivera Maya, a Mèxic, feta el 2008 per OHL. Álvaro d’Orleans va assegurar al seu dia que havia rebut uns sis milions d’euros per aquesta intermedia­ció.

Curiosamen­t, OHL vendria el desembre del 2016 a RLH Properties gairebé tot aquest complex hoteler. El ciutadà d’origen mexicà Allen Sanginés-Krause és el president d’aquesta companyia i també és qui, segons la investigac­ió en curs a la Fiscalia del Tribunal Suprem, hauria donat liquiditat a les targetes de crèdit no nominals que utilitzave­n Joan Carles i altres membres de la família reial.

La fundació Zagatka va vehicular les operacions i una comissió per la venda d’uns terrenys a Mèxic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain